galéria megtekintése

Magyarországon se pénz, se ember a biztonságra

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 20. számában
jelent meg.


Fekete Gy. Attila
Népszabadság

Megbízható őrző-védő embereket keresnek friss hirdetésekben a legnagyobb hazai gyárak csakúgy, mint a kisebb vagyonvédelmi cégek. Több helyen személy- és vagyonőri szakképesítést sem kérnek a jelentkezőktől. Csakhogy egyre kevesebb az alkalmas jelölt.

A nagy cégeknek elvileg nem okozhat gondot magukra vállalni a munka nélküli jelentkezők vagyonőrré képzésének költségeit, főleg hogy annak egy részét állami támogatásként visszakapják. Ám még így sem tolonganak a legnagyobb és legjobban fizető vállalatok kapui előtt az alkalmas és megbízható vagyonőrjelöltek.

Piaci források szerint a szakma soha nem tapasztalt munkaerőhiánnyal küzd.

Német Ferenc, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke az év elején még hatalmas sikerként értékelte az ágazati rezsióradíj bevezetését. E szerint elvileg márciustól az állami pályázatokon nyertes vagyonvédelmi vállalkozásoknak a megbízóik vagyonőrönként és óránként nem fizethetnek kevesebbet 1929 forintnál. Ez a rendszer országosan átlagban 10-30 százalékos jövedelememelkedést eredményezett volna a vagyonőröknek, ám sokaknak semmit sem hozott.

 

A cégek egy része ugyanis

különböző trükkökkel ugyanúgy lenyomja a béreket, mint eddig.

Nemritkán a munkavállalók érdekében, ugyanis a piacon még mindig nagy számban dolgozó egykori rendvédelmisek (szolgálati nyugdíjas rendőrök, katonák, börtönőrök) a rájuk vonatkozó nyugdíjszabályok miatt nem érdekeltek abban, hogy munkaadójuk bejelentett alkalmazottként foglalkoztassa őket. Jobban járnak, ha zsebbe kapják a pénzüket, még ha az kevesebb is, mint ami járna, hiszen közben megmarad a nyugdíjuk is.

Ezzel azonban a vagyonvédelmi szakma gerincét adó egykori rendvédelmisek igencsak lenyomták a szakmában elérhető béreket. Számos fiatal, akik közül sokakat a munkaügyi központok tereltek a vagyonvédelmi pályára, „ennyi pénzért” nem megy áruházat, gyárat őrizni. Főleg azok nem, akik társalgási szinten tudnak németül vagy angolul. Ők inkább külföldön próbálnak szerencsét, ahol két-háromszoros bért kapnak, ráadásul a munkavégzés feltételei is összehasonlíthatatlanul jobbak. Tovább rontja a piaci szereplők helyzetét, hogy a sorra alakuló településőrségek, önkormányzati rendészeti szervezetek is a szakma krémjére vadásznak. Sőt maga az állam is, amikor például a migrációval összefüggésben a befogadóállomások és más objektumok védelmére fegyveres biztonsági őrségeket szervez.

A biztonsági őrök kőkemény munkát végeznek megalázóan alacsony bérért
A biztonsági őrök kőkemény munkát végeznek megalázóan alacsony bérért
Mediaworks - archív

E két nagy munkaerő-elszívó (az állam és a külföldi munkavállalási lehetőség) alig hagy képzett munkaerőt a piacon. Német Ferenc szerint mostanra derült csak ki igazán, milyen nagy mértékben torzították a kereslet-kínálatot a volt rendőrök és más rendvédelmisek. Számukra persze minden bizonnyal könnyebb volt a rájuk bízott munka, mint a gyorstalpaló tanfolyamokon nulláról indult fiatal vagyonőröknek. Aki már lehúzott pár (tíz) évet a rendőrségnél, könnyebben kiszúrja a tolvajt, a behatolni készülő idegent, mint aki ilyet addig csak a filmekben látott.

Csakhogy ma már egykori rendőrökből is kevés van a piacon. Részben a nyugdíj melletti munkavégzés szabályainak módosításai miatt, részben azért, mert mivel feketén dolgoznak, kevésbé fordulhatnak szükség esetén volt kollégáikhoz, mint annak előtte. Így viszont már kevésbé értékesek munkaadóik számára.

Ráadásként a volt rendvédelmisek lassan kiöregednek a vagyonvédelmi piacról. Egykor ők alkották a szakma gerincét, ma viszont már kisebbségnek számítanak. Az viszont igaz, hogy a kormány és a kamara iparág-fehérítő törekvései ellenére még mindig jelentős mértékű feketefoglalkoztatás miatt nem lehet pontosan tudni, hogy mekkora kisebbséget is alkotnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.