galéria megtekintése

Olcsóbban megúsznánk, ha támogatnánk a menekültkvótát

10 komment

L. K.

Kár tiltakozni a dublini rendszer reformja miatt – állítja a Helsinki Bizottság társelnöke. Szerinte menekültügyben bármilyen kvótarendszert vezessenek be, abból Magyarország csak jól jöhet ki, mert az idén – a vasfüggöny dacára – 13 ezernél több menedékkérelmet regisztráltak. Ha Ausztria lezárja a határt, mindannyian itt maradnának, és az sokkal többe kerülne, mint ha a kormány támogatná a közös menekültpolitikát. 

Magyarország inkább jól járna, ha támogatná a dublini rendszer reformját – állítja Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke. Ez alapvetően arról szól, hogy amennyiben valamely tagállamban a menedékkérők száma a népesség és a GDP alapján képzett mutatóhoz képest aránytalanul nagyra nőne, az idegenek egy részét a méltányossági mechanizmus keretében – egyfajta kvótarendszer szerint – más országoknak kellene átvenniük.A jogvédő úgy véli, mi már talán teljesítettük is a tervezet szerint várhatóan ránk háruló kvótát, hiszen nálunk az idén eddig több mint 13 ezren nyújtottak be menedékkérelmet. Más kérdés, hogy többségüknek nyoma veszett, miközben a mechanizmus csak akkor lehet működőképes, ha a tagországok képesek elejét venni annak, hogy az emberek eltűnjenek. Ha Ausztria lezárja a határt, mindenki a nyakunkon maradna, így a külön utas politika meglehetősen kockázatos.

Fotó: Koncz György / Népszabadság

Pardavi Márta ezzel kapcsolatban kiemelte: a fejenként 250 ezer eurós „büntetés” kizárólag a dublini reformhoz kapcsolódik, ami egyelőre csupán tervezet. Ezt a pénzt azoknak az országoknak kellene megfizetniük, amelyek nem teljesítik a kötelezettségeiket, tehát nem fogadnak be a teljesítőképességükkel arányos számú menedékkérőt.

 

A tavaly őszi tanácsi határozat végrehajtására viszont ez nem vonatkozik – hangsúlyozta a jogvédő. Az 120 ezer, Görögországban és Olaszországban élő menekült áthelyezésére vonatkozik, s Magyarországnak közülük 1294 embert kellene befogadnia. A helyzet persze ennél árnyaltabb: a döntés nem kötelező letelepítésről, hanem a menekültügyi eljárás átadásáról szól.

Különben csak olyan menedékkérőket helyeznének át más államokba, akiknek az esetében az eddigi gyakorlat szerint a 75 százalékot meghaladja azok aránya, akiket nemzetközi védelemben részesítettek. Így valószínű, hogy a Magyarországra megszabott kvóta alapján – amennyiben a kormány vállalná a nem egészen 1300 fő esetében a kérelmek elbírálását – nagyjából ezer fő nálunk maradhatna. Az unió ebben az esetben személyenként hatezer euró támogatást biztosítana, ami több mint egy évig fedezné a befogadással kapcsolatos valamennyi költséget. Most különben a befogadóállomásokon és idegenrendészeti őrizetben körülbelül kétszer ennyi migráns lehet.

Magyarország egyébként mindent megtesz annak érdekében, hogy a menedékkérők messze elkerüljenek minket, s ezt szolgálja az újabb törvénymódosítás is – véli Pardavi Márta. A javaslat egyik eleme szerint akit a határtól nyolc kilométeren belül fognak el, azt visszaviszik valamelyik tranzitzónához, kitessékelik a kerítésen, s ha úgy gondolja, ott sorban állhat és próbálkozhat a menedékkérelem benyújtásával. Szerinte az ötlet eléggé aggályos, mert senki nem tudja ellenőrizni, hogy kit fogtak el a nyolc kilométeres sávban, s kit azon túl.

Ez ugyanakkor sajátos helyzetet teremt, mert a vasfüggöny magyar területen van, s a kerítés túloldalán is néhány méter még Magyarországhoz tartozik. Emiatt a menekültek gyakorlatilag a senki földjére kerülnek. Hozzánk az út visszafelé csak a tranzitzónán keresztül vezet, az pedig a szerb hatóságok jóindulatán múlik, hogy eltűrik-e, ha valaki mégsem akarja kivárni a sorát, hanem inkább visszatérne Szerbiába, és más utat választana Nyugat-Európa felé.

A hatályos szabályozás szerint különben szinte értelmetlen bárkinek is menedékjogért folyamodnia, mert egy kormányrendelet Szerbiát biztonságos harmadik országnak minősítette. Aki onnan jön, az eleve esélytelen. Pardavi Márta elmondta: az újabb gyakorlat azt mutatja, hogy a menekültügyi hatóságok egyre többször függesztik fel a menekültügyi eljárást arra hivatkozással is, hogy a kérelmező járt Görögországban is, és a dublini rendelet szerint ott kellett volna nemzetközi védelemért folyamodnia.

Görögországba az ellátórendszer hiányosságai miatt öt éve egyetlen uniós tagállam sem küld vissza menekülőket – tette hozzá a jogvédő. Mellesleg ugyanez igaz Szerbiára is, tehát a magyar kormány e tekintetben szintén unortodox gyakorlatot folytat. Ennek egy eredménye viszont kétségkívül van, Magyarországra sem kényszerítenek vissza senkit, mert egyre több uniós tagállam bírósága állapítja meg, hogy a menekültügyben nálunk rendszerszintű problémák vannak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.