Havi 300 ezerről mondott le az államtitkár, mert szembesítettük azzal, mennyit keres

Önként mondott le mintegy 300 ezer forint bérről Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár. A politikus ezt pénteken az MTI-ben jelentette be, s egyben közölte azt is, hogy csak két hétig kapott magasabb fizetést, mint államtitkár társai.
Mint emlékezetes a Népszabadság másfél hete jelezte, hogy az új egészségügyért felelős államtitkárt elődjénél harminc százalékkal magasabb bérért szerződtette a humán tárca vezetője. A kormány honlapján hozták nyilvánosságra Ónodi-Szűcs Zoltán havi járandóságának adatait. Ebből derül ki, hogy míg az Orbán-kormány két előző államtitkára – Szócska Miklós és Zombor Gábor egyaránt havi, bruttó 997 ezer forintot vihetett haza, sőt az ugyancsak nemrég hivatalba lépett sport ügyekért felelős államtitkár, dr. Sávolt Szabó Tünde is ennyiért dolgozik.

A törvény szerint az államtitkárok alapilletménye bruttó 997 ezer forint, míg a helyettes államtitkároké 748 ezer. Ezt az összeget, ha a miniszter elégedett a munkájukkal, 30 százalékkal megemelheti. Ónodi- Szűcs Zoltán megkapta ezt az összeget.

Ónodi- Szűcs Zoltán
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Akkor kérdésünkre, mely a változás okát firtatta, a tárca azt válaszolta: „Dr. Ónodi–Szűcs Zoltánnak korábbi főigazgatói megbízatására tekintettel, a jogszabály alapján magasabb alapilletmény került megállapításra. A pozíció betöltése és ellátása érdekében, szakmai és emberi szempontokat egyaránt figyelembe véve, a vonatkozó jogszabályi rendelkezések kereteit betartva, a korábbi illetményének megfelelő összeg lett számára megállapítva.

Arra a kérdésünkre, hogy miért most mondott le a többletbérről, és miért nem azonnal Ónodi-Szűcs Zoltán azt válaszolta: munkajogi szempontból áthelyezéssel került az államtitkári tisztségbe a korábbi Állami Egészségügyi Központ főigazgatói székéből, ezért korábbi főigazgatói illetményét kapta meg. A háttérintézmények vezetőinek ennyi a jövedelme. A munkáltató a közalkalmazotti jogállásról szóló törvény szerint az áthelyezéssel nem csökkenthette a munkabért. Megjegyezte: nem is nagyon figyelte, hogy a jogszabályban milyen összeget jelöl meg államtitkári fizetségként. A Népszabadság cikke után szembesült azzal, hogy más a javadalmazása, mint államtitkártársainak. Szólt és önként lemondott a többletről.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.