Olcsó államot ígért Orbán, de kormánya többe kerül, mint Bajnaié

Hiába ígért a Fidesz olcsóbb államot az adófizetőknek, havonta 37 millióval kerül többe az új kormány az elődjénél - számolta ki a Vasárnapi Hírek.

A Bajnai-kormánynak 87 állami vezetője volt, akik összesen 76 122 800 forintot vettek fel havonta. Az Orbán-kabinet - saját kimutatása szerint - ezzel szemben mindössze havi 45 329 300 forintba kerül. A hetilap cikke szerint a jelenlegi kormány összesítése a jelenlegi közigazgatási és helyettes államtitkárokat (8 közigazgatási és 64 helyettes államtitkár van) nem számította a politikai vezetők közé, miközben az előző kormány szakállamtitkárainak fizetését beleszámította az összesítésbe.

A Vasárnapi Hírek kiszámította: minden vezetői posztot beszámítva az Orbán-kormány 116 állami vezetőjének havi fizetése összesen havi 101 172 500 forint.

Ez eddig 25 millió forinttal több mint a Bajnai-kormány esetében. Csakhogy az Orbán-kormány kihagyta a számítsáiból a miniszteri, valamint a kormánybiztosok kinevezésével járó adófizetői költségeket is.

A kormányzás három hónapja alatt 14 miniszteri és öt kormánybiztost neveztek ki,  s bár a lap újságírójának az illetékes minisztérium sajtóosztálya azt mondta: a kormánybiztosok illetménye nem minősül nyilvános adatnak, a törvényben azonban szerepel, hogy államtitkári illetményt, 997 200 forintot kaphatnak. A 14 miniszteri biztos közül négyen nem kapnak illetményt, tízen helyettes államtitkári illetményre jogosultak a Vasárnapi Hírek információi szerint. (A Bajnai-kabinet idején a miniszteri biztosok nem kaptak tiszteletdíjat, és a négy kormánybiztos sem vett fel munkájáért fizetést - teszi hozzá a hetilap.)

Mindez együtt 37 millió forinttal nagyobb kiadás, mint a Bajnai-kormány idején.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.