Oktatók kérése Áder Jánoshoz

Az Oktatói Hálózat levélben fordul Áder János köztársasági elnökhöz, azt kérve, ne írja alá azt a múlt héten elfogadott törvénymódosítást, amely létrehozza az osztatlan államtudományi képzést, és oklevél kiadására kizárólag a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet jogosítja föl.

Az Oktatói Hálózat szerint ez alapjaiban veszélyezteti az állam- és jogtudományi képzéseket folytató tudományos műhelyek és képzések helyzetét. A hálózat felhívja a köztársasági elnök figyelmét a jogszabály alkotmányellenességére: „A törvény nincs összhangban az Alaptörvény által a tudomány művelői számára egy tudományterület mibenlétének meghatározására és tartalma kialakítására biztosított jogokkal, valamint a felsőoktatási intézményeket feltétlenül megillető kutatás és a tanítás szabadságával.”

A szervezet álláspontja szerint a törvénymódosítás a Magyar Tudományos Akadémiáról szóló törvény rendelkezéseit is sérti, mert a döntéshozók a testület véleményét sem kérték ki. A helyzet orvoslására az Oktatói Hálózat szükségesnek ítéli az elfogadott törvény újratárgyalását és előzetes alkotmánybírósági normakontrollra küldését. Amíg az oktatók aggódnak, addig a hivatalos hallgatói érdekképviseletet, úgy tűnik, nem érdeklik a változások.

Állami előnyben részesített állami egyetem
Állami előnyben részesített állami egyetem
M. Schmidt János / Archív

A Népszabadság megkérdezte az ELTE hallgatói önkormányzatát, hogy a törvénnyel kapcsolatban terveznek-e bármilyen akciót. Korábban a jogi karok dékánjai is tiltakoztak a törvényi változás ellen, mert szerintük az erősen rontja a jogi karokon végzettek elhelyezkedési esélyeit. Azért fordultunk az ELTE hallgatói önkormányzatához, mert ez az egyetem tekinthető a jogászképzés zászlóshajójának az országban.

„A Dékáni Kollégium állásfoglalásában az szerepel, hogy a jogászképzésnek szerves és nélkülözhetetlen részét képezi az államtudományi képzés, e kettőt elválasztani egymástól nem lehet. Magunk részéről üdvözlendőnek tartjuk, hogy a dékáni állásfoglalást követően – ennek hatására – Lázár János miniszter úr deklarálta, hogy a jogászképzés tematikáját nem érinti az államtudományi képzés létrehozása” – áll Giró-Szász Áron elnök válaszában. A névegyezés nem véletlen: a hallgatói önkormányzat elnöke a kormánykommunikációért felelős államtitkár, Giró-Szász András rokona.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.