Oktatási reform: Marekné vitte el a balhét

Az meneszti a Klik vezetőjét, aki az egészet kitalálta.

A kormányfő elégedetlenkedése és az oktatást felügyelő monstrum intézmény működésképtelensége is közrejátszhatott a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) elnökének lemondásában. Ahogy arról beszámoltunk, Marekné Pintér Aranka közös megegyezéssel távozik a közoktatást és középiskolákat is felügyelő intézmény éléről.

Mint arról kormányzati körökből az utóbbi hónapokban gyakran lehetett hallani, a Klik elnökének munkájával már régóta elégedetlen a miniszterelnök. Ez az elégedetlenség abból a szempontból nehezen magyarázható, hogy Orbán Viktor egyetértése nélkül nem lehetett volna néhány hónap leforgása alatt, rosszul tervezett költségvetéssel az önkormányzati iskolafenntartást ennyire radikálisan centralizálni (köznyelven: államosítani).

Egyes kormánypárti politikusok figyelmeztetése ellenére Orbán Viktor tudtával és utasítására - egy totálisan képtelen időpontban - az iskolai tanév közepén, 2013 január elsején több ezer iskola állami fenntartásba került. Létrejött Európa egyik legnagyobb munkáltatója, a Klik, amely az államosított iskolákban dolgozó120 ezer pedagógus foglalkoztatója lett. A szervezet működésével kapcsolatban súlyos kritikákat fogalmazott meg Szabó Balázs, korábbi miniszteri biztos és a minisztériumban ténykedő Pölöskei Gáborné - Áder János köztársasági elnök húga - is. Az erről szóló dokumentumokból kiderül, Marekné Pintér Aranka rosszul működtette az intézményfenntartó monstrumot. Nyilván lehetett volna jobban vezetni a Kliket, de az intézményfenntartó költségvetésének alultervezése, és a közoktatásra szánt állami források szűkítése nem Mareknét terhelik, márpedig a pénzhiány állandó konfliktusok forrásává vált.

És akkor most arról nem is ejtünk szót, hogy a totális centralizálás megvont az iskoláktól mindenféle szabadságot: így például az intézményeknek nincs gazdálkodási joga, az igazgatóknak pedig munkáltatói joga. Ezek miatt az iskolák napi működése számos esetben megbénult.

Az meneszti Marekné Pintér Arankát, aki az egészet kitalálta.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.