galéria megtekintése

Keményen büntetnek Orbánék a szocialista polgármesterért

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 27. számában
jelent meg.


Doros Judit
Népszabadság

Csaknem hatvanmillió forinttal drágábban működtetné az állam a salgótarjáni iskolákat, mint amennyiért az önkormányzat fenntartja őket. A polgármester szerint ezzel az állam elismerte, hogy az évi 11 milliós támogatással durván alulfinanszírozza az itteni közintézményeket.

– Nem tudjuk, mi alapján számoltak, mert nem kaptunk erről tételes kimutatást. Tény, hogy az önkormányzat tavaly 293,4 millió forintot költött a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ fenntartásában lévő iskolákra, s ebből 11,2 millió forintot kaptunk vissza állami támogatásként. Ha átadnánk az oktatási intézményeinket állami kezelésbe, akkor a tárcaközi bizottság döntése szerint évi 351,7 millió forintos működtetési hozzájárulást kellene fizetnünk: ez közel hatvanmillió forinttal több az eddigi iskolai büdzsénknél – mondta lapunknak Dóra Ottó, a város szocialista polgármestere.

Ballagás Salgótarjánban. Az oktatást nem érinti a város és az állam közötti finanszírozási vita
Ballagás Salgótarjánban. Az oktatást nem érinti a város és az állam közötti finanszírozási vita
Forrás: YouTube

Salgótarjánban egy hónapja döntöttek arról, hogy szeptembertől az iskolák működtetését átadnák az államnak. A polgármester – miként arról nemrégiben lapunknak is nyilatkozott – már ellenzéki képviselőként sem értett egyet a szavai szerint katyvaszos rendszerrel, amelyben a működtetéssel járó kiadások a várost terhelik, tartalmi kérdésekbe azonban nincs beleszólásuk.

 

„A pedagógusok a Kliktől kapják a fizetésüket, a portások vagy a takarítók az önkormányzattól.

Ugyanabban az irodában ül a Klik és az önkormányzat alkalmazottja, ha a nyomtatóból kifogy a festékpatron, kitör a veszekedés,

kinek a feladata gondoskodni a pótlásról”

– mondta akkor munkatársunknak. Ez azonban csak az egyik oka annak, hogy Salgótarján át akarta adni oktatási intézményeit az államnak. A másik, fontosabb indok a pénzhiány.

Az állam által kötelezően átruházott feladatok teljesítése évente 4,4 milliárd forintjukba kerül. Az állami normatívából 2,2 milliárdot kapnak, s egymilliárdot szednek be különféle helyi adókból. Vagyis a költségvetésükben önhibájukon kívül nagyjából 1,2 milliárd forintos „űr” tátong. Amíg a fideszes Székyné Sztrémi Melinda volt a városvezető, évente több százmilliót kaptak pályzatokból, ám a szocialista győzelemért keményen bünteti a kormány a várost. Ezt látszik igazolni, hogy noha legutóbb is ugyanaz a hivatali szakembergárda készítette el az „önhikis” pályázatot, mint az előző, fideszes polgármester idejében,

a 600 millió forint helyett mindössze 60 millió forintot ítélt meg nekik az Orbán-kabinet.

Emiatt döntöttek úgy júniusban, hogy átadják iskoláikat az államnak. Ám az átvétellel nemhogy spórolnának, de még többletterhet is okoznának a költségvetésüknek, mert maga az állam csaknem hatvanmillió forinttal drágábban működtetné a hat iskolát és a gimnáziumot, mint amennyit jelenleg költ rájuk a város.

Dóra Ottó polgármester. Szívnak tovább
Dóra Ottó polgármester. Szívnak tovább
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A helyieknek „gőzük sincs” miként jött ki a több mint háromszázötven milliós fenntartási költség, mert nem láttak egyetlen elszámolást sem. – Talán azért fogott vastagon a ceruzájuk, s azért kértek több hozzájárulási pénzt az önkormányzattól, hogy a Klik esetleg kevesebbet költhessen az iskolákra.

Talán még egyszerűbb az oka, így akartak megint borsot törni a „megtévedt” salgótarjániak orra alá, akik nem átallottak szocialista polgármestert választani a város élére – mondta egy névtelenséget kérő helyi tanár.

Dóra Ottó polgármester tudósítónknak azt mondta, reméli, az állam a soros önhikis támogatások elbírálásánál figyelembe veszi majd, hogy saját maga 350 millió forintra taksálta a salgótarjáni közoktatási intézmények fenntartási költségét, s épp ezért az eddigi évi 11 millió forintos támogatásnál nagyvonalúbban száll be a finanszírozásba. Hozzátette, a háromezer-ötszáz diák nem láthatja kárát annak, hogy a kormány folyamatosan bünteti a várost. Nem vonnak össze iskolákat, s nem adják az intézményeket egyházi kezelésbe sem, utóbbi, mint mondta, Salgótarjánban nem lenne életszerű, és a szülők nem is álltak elő ilyen irányú kérésekkel.

Korábban lapunknak úgy fogalmazott: „Hátrányos kormánydöntés esetén nem tehetünk mást, szívunk tovább.” Most azt mondta, ha kell, más területeken még tovább húzzák a nadrágszíjat, de az iskolákon nem tudnak és nem is akarnak spórolni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.