Óhatatlanul lesznek leépítések

Hatályba lépett a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) új szervezeti és működési szabályzata, amelynek következtében a közmédia vagyonával gazdálkodó és a tartalomkészítéssel foglalkozó alap vezérigazgatója jelentős szervezeti és szerkezeti átalakítást hajt végre.
Jobbra Szabó László Zsolt
Jobbra Szabó László Zsolt
Teknős Miklós / Népszabadság

Szabó László Zsolt megszüntette a vezérigazgató-helyettesi pozíciókat, igazgatóságokba – tartalomszolgáltatási, gyártási, program – és irodákba rendezte a csaknem kétezer dolgozót foglalkoztató cég műsorkészítési, műszaki, gazdasági, kereskedelmi és adminisztrációs egységeit.

A vállalatnál általános meglepetést keltett, hogy váratlanul távozott Nagy Attila vezérigazgató-helyettes, aki korábban az MTV, majd a közmédia átalakítása után az MTVA gazdasági vezetője volt. A szervezeti átalakítás indokait és a gazdasági vezérigazgató-helyettes távozásának okait firtató kérdésünkre az MTVA sajtóirodája azt válaszolta, hogy az átalakítás a hatékonyabb működés érdekében vált szükségessé, ez kiterjed a gyártási és a tartalomelőállítási-alkotói folyamatokra is, Nagy Attila pedig közös megegyezéssel bontott szerződést.

A szervezeti átalakítás egyik legfontosabb része, hogy megszüntették a „tartalom-előállítási alkotók” nevű szervezeti egységet, ahová még Böröcz István vezérigazgatósága idején bezsuppolták az összes műsorkészítőt. Most újra főszerkesztőségek alá rendelik a munkatársakat. Nemrégiben nevezték ki a kulturális főszerkesztőség élére Doncsev Andrást, aki a második Orbán-kormány egyik államtitkára volt, a vallási és nemzetiségi főszerkesztőséget pedig Siklósi Beatrixra bízták. Siklósi korábban is dolgozott a köztévénél az Éjjeli menedék szerkesztőjeként. A műsort 2003-ban azért szüntették meg, mert egy MIÉP-es rendezvényen készült felvételen teret adtak a holokauszttagadó David Irvingnek, aki szerint az ’56-os forradalom első két napja antiszemita pogrom volt, és a zsidó kormány ellen irányult.

Az összes főszerkesztőséget pedig tartalomszolgáltatási igazgatóként az a Papp Dániel felügyeli, aki az Orbán Viktor miniszterelnököt élesen bíráló Daniel Cohn-Bendit európai parlamenti politikus magyarországi látogatását meghamisító híradós riportja miatt híresült el. Arra a kérdésünkre, hogy miért épp rá esett a választás, az MTVA azt válaszolta, hogy „Papp Dániel szakmai felkészültsége és a közszolgálatiság iránti elkötelezettsége okán lett a tartalom-előállítási terület igazgatója”.

A szervezeti átalakítások miatt a közmédiában jelentős leépítésekre számítanak. Szabó László Zsolt egy nemrégiben tartott belső munkavállalói fórumon az elbocsátásokat firtató kérdésekre mindössze annyit mondott, az átalakítás óhatatlanul leépítésekkel jár együtt, de ennek mértékéről egyelőre nem tud nyilatkozni. Arra a hivatalos kérdésünkre, hogy az idén lesz-e még csoportos (30 főt meghaladó) leépítés, az alap kommunikációs részlege kitérő választ adott, mondván, „az MTVA munkavállalói állománya – tekintettel nagyságrendjére – folyamatosan változik. Munkatársak érkeznek és távoznak, miként az egy ekkora szervezetben teljesen természetes”.

A vezérigazgató ugyanezen a fórumon kitért az MTVA pénzügyi helyzetére, miután napvilágot látott, hogy a közmédiarendszer jövőre csaknem 80 milliárd forintból gazdálkodik. Ezzel összefüggésben Szabó László Zsolt azt hangsúlyozta, hogy ez a 80 milliárd forint a bevételekkel együtt értendő, valójában 61 milliárd forintról lehet beszélni, mert 11 milliárd megy a hitelekre, mintegy nyolcmilliárd pedig egyéb működési költség, ebben szerepelnek a Médiatanács és a négy közszolgálati intézmény – MTV, Duna TV, Magyar Rádió és MTI – költségei is.

A parlament előtt lévő törvényjavaslatból az derül ki, hogy a 80 milliárdból több mint 70 származik az állami támogatásból (ez csaknem megegyezik az idei összeggel), az MTVA jövőre csaknem ötmilliárdos kereskedelmi és vagyongazdálkodási bevétellel számol, további 3,7 milliárd forint áll rendelkezésre az elmúlt évek pénzmaradványaiból.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.