Offshore-gyanú Vajna TV2-s cége mögött

Ugyanaz az offshore-gyanús nevadai kapcsolatú vagyonkezelő áll Andy Vajna TV2-t felvásárló cége mögött, mint amelyik a kaszinói hátterében is – írja a Heti Válasz. Vajna szerint viszont egyik cége sem offshore.

A TV2 megvásárlására kijelölt Vajna-cég, a Magyar Broadcasting Co. Kft. felépítése ugyanazon az offshore-talapzaton áll, mint amilyenre Andy Vajna felhúzta a kaszinópénz-optimalizáló hálózatát – írja a Heti Válasz. Tegyük hozzá: a lap Simicska-érdekeltség, másrészt ez a talpazat csak 10 százalékban offshore hátterű.

Az AV Investments tulajdonosa 90 százalékban Andy Vajna, a maradék 10 százalékot birtokló Cinergi Pictures Entertainmentnek kell utalni a maradék 10 százalékot, évi kétmillió dollárig, ennek az amerikai vállalatnak van az offshore-paradicsomban, Nevadában a központja. A Heti Válasz szerint abban az esetben, ha Vajna megszerzi a TV2-t (amely a csatornáért ugyancsak bejelentkező Simicska-közeli érdekeltség miatt egyelőre nem biztos), akkor ő lehet a legjelentősebb kormánypárti sajtócézár, főleg, ha a Roxy Rádió 96,4-es frekvenciáját odaítéli a Médiatanács Vajna Radio Plus Kft.-jének, amely egyébként szintén az AV Investments leánycége.

A hetilap szerint a Magyar Broadcastingot 25 százalékban az AV Investments vagyonkezelő vállalat birtokolja, ugyanaz a cég, amely az állami koncessziókat elnyerő budapesti Vajna-kaszinókat összefogó luxemburgi társaságok mögött áll tulajdonosként. 75 százalékban pedig egy friss bejegyzésű, szintén az AV Investments által ellenőrzött Super Station Kft. Ez utóbbi cég 2,5 milliárd forintnyi eurót tett be a Magyar Broadcastingba, hogy a nagyrészt hitelből bonyolított TV2-vásárláshoz legyen némi önrész – állítja a Heti Válasz.

Andy Vajna a cikk megjelenését követően sajtóirodáján keresztül közölte: „Andy Vajna magyarországi vállalkozásai a magyar jogszabályok szerint adóznak és a hatályos szabályozás értelmében a külföldön bejegyzett vállalkozásai közül egy sem minősül »offshore«, vagy ahogy a jogszabály fogalmaz ellenőrzött külföldi társaságnak.

A Las Vegas Casino s.á.r.l Luxemburgban tényleges irodával és alkalmazottakkal rendelkezik, tényleges befektetői tevékenységet végez, amelyből származó bevételei elérik az összes bevétel 50%-át. A Cinergi Pictures Entertainment, Inc. szintén nem minősül »offshore« vállalkozásnak, mert ez egy Egyesült Államokban bejegyzett társaság, ahol a társasági adó kulcsa meghaladja a 10%-ot” – írta Vajna közleményében.

 

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.