OÉT: Nem közeledtek az álláspontok

- Érdemben nem közeledett egymáshoz a munkaadók és a munkavállalók bérkérdésben elfoglalt álláspontja az Országos Érdekegyeztető Tanács pénteki plenáris ülésén.

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke úgy vélte: lehetséges a keresetek növelése 2009-ben. Elmondta, hogy információik szerint a vállalatok a gazdasági szektorok jelentős részben bérnövekedést terveznek 2009-re. A munkavállalói oldal szerint a béremelés mértékéről a jelenlegi válsághelyzetet figyelembe véve kell tárgyalni, ám abból nem lehet kiindulni, hogy nem tudjuk, mit hoz a jövő.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára összefoglalta a munkaadói oldal álláspontját. Ennek főbb elemei a 69 ezer forintos minimálbér, a körülbelül fél éves tárgyalási moratórium és a garantált bérminimum rendszerének megszüntetése. Hozzátette: nem kívánnak az átlagkereset változásának mértékére pozitív javaslatot tenni.  

Kormányzati ajánlataként 72.900 forintos minimálbér hangzott el, hangsúlyozva, hogy a bérajánlás nem a kormány feladata.

Csizmár Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára felvetette, hogy béren kívüli elemeket is be lehetne vonni a tárgyalásba. Ezt a másik két fél is támogatta, ám a szakszervezeti oldal hangsúlyozta: nem fogják munkajogi előnyökért "eladni" a béremelési követelést.

Zárt ajtók mögött folytatódik a tárgyalás

A munkaadói és munkavállalói oldal zárt ajtók mögött folytatja az egyeztetést az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki ülésén, miután a   plenáris ülésen nem közeledett egymáshoz álláspontjuk a bérkérdésben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.