galéria megtekintése

Felháborodtak a szülők a tortatilalom miatt

7 komment


Ungár Tamás, Pécs

A pécsi szülők aláírásgyűjtéssel tiltakoznak az ellen, hogy az önkormányzat döntése értelmében mostantól nem lehet süteményt vinni az oviba gyermekük születésnapján. A szülők lázadoznak, szerintük az önkormányzat megfosztja a gyerekeket egy közösségi élménytől.

Butaság, felháborító, értelmetlen – ezekkel a szavakkal minősítik a pécsi szülők, hogy az önkormányzat óvodái­ba mostantól nem szabad bevinni a gyerekek születésnapjára semmilyen kínálni valót. Az erről szóló körlevél arra hivatkozik, hogy sok panasz érkezett a születésnapokon bevitt édességek egészségromboló hatása miatt. Ez a szokás megzavarja az egészségesen nevelt gyerekeket, véli a levél, ami megemlíti, hogy rendkívül magas az elhízott gyermekek száma. Vannak olyan települések, ahol ugyan nem tiltják meg, de azt ajánlják a szülőknek, hogy csak ellenőrzött, boltból származó süteményt vigyenek.

Mostantól Pécsett nem lehet szülinapi tortát vinni az óvodába - képünk illusztráció

A pécsi szülők lázadoznak. Több óvodában aláírásgyűjtés kezdődött a tiltás visszavonása érdekében. Az Apáczai nevelési központ 2-es számú óvodájában Joóné Tímár ­Noémi gyűjti a szignókat. A háromgyerekes anya így összegez: a tiltás megfosztja a gyerekeket egy közösségi élménytől.

 

Megkérdeztem öt pécsi óvodában két tucat szülőt, s ők kivétel nélkül szidták az új rendelkezést. A nevüket – retorziótól félve – sokan nem adták. Íme néhány vélemény:

– A gyerekek a genetikai adottságaik miatt és az otthoni példák hatására híznak el, nem attól, hogy megesznek egy szelet sütit a társuk szülinapján – mondta Kovács Judit restaurátor, aki egy kislányt nevel. ­Amúgy a statisztika nem erősíti meg az elhízott gyerekek „rendkívül magas” arányát. A dietetikusok felmérése alapján az ovisok között 11 százalék a túlsúlyos, és ezen belül 6 százalék a kövér gyerek.

Kovács Judit még hozzátette: az se igaz, hogy a óvodai születésnap megterhelő a családoknak. Évente egy-kétezer forintnál nem kell erre többet áldozni.

– A fejlődésben lévő gyerektől nem szabad megvonni az édességet – hangsúlyozta az egy ovist nevelő dietetikus, Berta Gábor. – A lényeg, hogy mindent mértékkel adjunk. Az óvónők is tudják ezt, és nem engedik, hogy szülinapon a gyerekek túlegyék magukat.

Sokan kétségbe vonták, hogy a szülők tömegesen kérték volna a bulik beszüntetését. Azt is mondták: a szülők gyakran végigböngészik, mit írnak az élelmiszerekre, utánaolvasnak a helyes táplálkozásnak, és egymás közt véleményt cserélnek. Ezért a tiltás lekezelő. Azt meg végképp nem értik, hogy miért nem az óvodai csoportok szülői közössége döntött arról: náluk legyen-e szülinapi buli, s ha igen, akkor oda mi hozható.

Az önkormányzat nem mondja meg, hogy melyik testület rendelkezett a tiltásról

A tiltó levélről és a szülői véleményekről szerettük volna szóban megkérdezni a városháza illetékes szakembereit. Csak írásban kérdezhettünk, s a válasz is úgy érkezett. Tartottunk tőle, hogy elmennek majd az érvek egymás mellett. Nem tévedtünk, Petren Ferencné, a polgármesteri hivatal osztályvezetőjének a válasza nem a kérdéseinkre reagált, hanem csak ismételgeti a tiltó levél megfogalmazóinak igazságát. Megkérdeztük például, hogy az a minisztériumi rendelet, amire hivatkozva fellépnek a szülinapi kínálás ellen, tiltja-e az édességek bevitelét, vagy csak ajánlást fogalmaz meg? Azt írták, tiltja. Elolvastuk: nem tiltja. Megkérdeztük, ki vagy milyen grémium döntött a pécsi tiltásról? Nem kaptunk választ.

Megemlítettük, hogy a pécsi tiltás azt sem engedi meg, hogy a szülők gyümölcsöt vigyenek be az ovikba, pedig ennek hagyománya van. Erre azt felelték, hogy a gyümölcs bevitelét nem tiltották meg. Csakhogy a levél így fogalmaz: „A gyermekek az óvodában kizárólag a közétkeztető által biztosított ételt kaphatják...” – már­pedig ez azt jelenti: semmit se lehet bevinni. Arra, hogy miért nem vonták be a szülőket a döntésbe, az volt a válasz, hogy „az óvodavezető felel a rábízott gyerekek neveléséért”. Arra sem kaptunk választ, hogy hány szülő követelte az evős bulik betiltását.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.