Ócsai lakótelep: Felsőpakony polgármestere szerint rossz ötlet

Elhamarkodott, rossz ötletnek nevezte Felsőpakony polgármestere, hogy a szociális családiház-építési program első ütemeként Ócsa-Alsópakony térségében létesítenének a Belügyminisztérium javaslata alapján a fizetésképtelen lakáshitelesek házakat.

Sztancs János (független), az Ócsával határos Felsőpakony polgármestere szerdán az MTI-nek azt mondta, a "senki földjén" rengeteg nehézséggel kellene az embereknek megküzdeniük. Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár szerdán újságírókkal közölte, a kormány tervei szerint már az idén elkezdődhet a szociális családiház-építési program, amelynek első üteme helyszíneként a Pest megyei Ócsát javasolja a Belügyminisztérium. Hangsúlyozta, az ócsai helyszín kiválasztása hónapok óta tartó előkészítés után történt meg az önkormányzattal, a polgármesterrel egyeztetve.
Ócsa az egyik lehetséges helyszíne a fizetésképtelen lakáshitelesek majdani, a tervek szerint könnyűszerkezetes házainak - mondta.

A felsőpakonyi polgármester szerint egyelőre annyit tudni, hogy az elképzelések szerint olyan, egyenként 1000 négyzetméteres telekkel rendelkező házakat építenének Ócsa-Alsópakony városrészébe, ahová a fizetésképtelen lakáshitelesek költözhetnének. A Belügyminisztérium javaslata szerint ezer négyzetméteres telkeket jelölnének ki, ahol biztosítani lehet a házikerti növénytermesztést. A tervezett ingatlanokban korszerű és energiatakarékos közműellátás lenne, amely gondoskodna az alacsony rezsiköltségekről. A program lehetővé tenné a közfoglalkoztatás és saját munka igénybevételét is.

Bukodi Károly, Ócsa fideszes polgármestere nem akart nyilatkozni, csupán annyit mondott: egyelőre csak szándékról van szó; a tervekről folyamatosan egyeztetnek a Belügyminisztériummal. Az építésre javasolt területtől légvonalban körülbelül nyolc kilométerre fekvő, Ócsával szomszédos Felsőpakony polgármestere az MTI szerdai megkeresésére elmondta, hogy a lakótelep az M5-ös autópálya Üllő felé vezető szakaszától körülbelül két kilométerre helyezkedik el, Ócsa város és Felsőpakony község között nagyjából félúton. A szinte végeláthatatlan szántóföld a polgármester információ szerint állami tulajdonban van (korábban a felsőbabádi állami gazdasághoz tartozott) - állítólag ezért is építenék oda a devizahitelesek házait. Véleménye szerint éppen a lakott területektől való távolsága, valamint az infrastruktúra szinte teljes hiánya miatt rossz, elhamarkodott döntés az építkezés, más megoldást kellene találni a hiteltartozással küzdők megsegítésére.

Az ócsa-alsópakonyi, több száz hektáros területen rengeteg ház elférne, de se víz, se villany, se bolt, se rendes közlekedés nincs (az ottani tanyáról kerékpárral járnak be Ócsára) - hangsúlyozta a felsőpakonyi polgármester, aki úgy tudja: Üllő és Ócsa között csak délelőtt és délután közlekedik egy-egy távolsági busz. Messze van a vasút is, a környéken gond az elhelyezkedés (a konvektorokat gyártó FÉG ócsai gyára a közelmúltban szüntette be termelését), az 1000 négyzetméteres telkek pedig nem elég nagyok a gazdálkodáshoz, ráadásul nem is érthet mindenki ehhez a tevékenységhez - sorolta érveit Sztancs János.

A polgármester arról is beszélt, hogy nemrégiben egy tervező cég szakemberei megkeresték őt, s megkérdezték: Felsőpakony adna-e vizet a majdan épülő házak ellátásához, hogy ne kelljen külön vízművet létesíteni; ő nem zárkózott el az esetleges segítségtől.

Ugyanakkor hangsúlyozta: ha figyelembe vesszük, hogy mennyibe kerül egyetlen ház megépítése, ez legalább 15 millió forint, a környék infrastruktúrájának kialakítása, az ócsai intézmények (óvodák, iskolák) szükségszerű bővítése, akkor lehet, hogy "többe kerül a leves, mint a hús" - fejtegette a polgármester. Szerinte az is kérdés, hogy vajon mi lesz az oda költöző munkanélküliekkel, hová mehetnek majd segélyért, s azt sem tudni, hogy meddig lakhatnak majd házaikban a lakáshitelesek.

Sztancs János azt mondta: ő maga biztosan nem örülne egy ilyen lakótelepnek a községében, s tudtával a környéken élők sem fogadják egyöntetű lelkesedéssel az ötletet.

Ócsa mellett szól az is, hogy a városban található egy nagy, egybefüggő és nem megbontható állami földterület, így a kormánynak nem kell majd külön fizetnie a telekért
Ócsa mellett szól az is, hogy a városban található egy nagy, egybefüggő és nem megbontható állami földterület, így a kormánynak nem kell majd külön fizetnie a telekért
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.