galéria megtekintése

Nyugdíjba küldött ész és értelem

14 komment


Hargitai Miklós

Az iskolák tanáraik tizedét is elveszíthetik tanév közben, mert a nyugdíjkort elérő pedagógusoktól azonnal meg kell válniuk, a Klik pedig nem engedi pótolni őket. Szerencsétlen esetben végzős osztályok érettségije kerülhet veszélybe.

 Üres székek a tanáriban
Üres székek a tanáriban
Népszabadság/archív

Veszélybe került az egyik végzős osztály angol nyelvű érettségije egy dunántúli gimnáziumban. A felkészítő angoltanár nemrég elérte a nyugdíjkorhatárt, így azonnali hatállyal nyugdíjba küldték, felvenni viszont senkit nem lehet a helyére. A tanári karnak így saját erőből kell megoldania a helyettesítést, amire nem kínálkozik magától értetődő megoldás.

Lapunk más iskolákból is hallott hasonló eseteket, és a probléma létezését a pedagógus-szakszervezetek is megerősítették. Mint kiderült, az oktatási intézmények működését finanszírozó Klik éves bérkeretekkel dolgozik. Azaz a tanév eleji kezdő létszám alapján az egész tanévre szóló bértömeget megkapja a költségvetéstől, a fizetéseket azonban (jó esetben) havonta utalja. Ha egy pedagógus év közben nyugdíjba megy, meghal, elhagyja a pályát vagy külföldre költözik, az intézményfenntartó takarékossági okokból nem engedélyezi a létszám feltöltését, az így megspórolt bért viszont lenyeli.

 
Képünk a legutóbbi pedagógussztrájk idején készült. Ott még nem tartunk, hogy gyerekek tartsák az órát
Képünk a legutóbbi pedagógussztrájk idején készült. Ott még nem tartunk, hogy gyerekek tartsák az órát
Népszabadság

A gond leggyakrabban a nyugdíjazásnál jelentkezik, hiszen statisztikai alapon is kimutatható, hogy az érintettek többsége valamikor a tanév (és nem a nyári szünet) alatt éri el a nyugdíjkorhatárt. Őket a jelenlegi szabályok alapján automatikusan nyugdíjazzák. Mivel a pedagógustársadalom erősen elöregedett, szerencsétlen esetben akár egy tantestület 10-15 százaléka is lemorzsolódhat évente.

Ez a jelenség különösen azon tantárgyak esetében nehezíti meg a tanév végigvitelét, amelyeknél eleve szakemberhiány van, és a speciá­lis tudás miatt a belső helyettesítés nem feltétlenül jelent megoldást.

Idegen tollakkal

Tavaly júniusban az Emmi képviseletében Czunyiné Bertalan Judit oktatási államtitkár és Hanesz József Klik-elnök, illetve a pedagógusok sztrájkbizottságának képviselői megállapodást írtak alá a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő, illetve a technikai munkatársak 50 ezer forintos béren kívüli juttatásáról. Az Emmi vállalta, hogy a Klik alkalmazásában álló munkatársak két egyenlő részletben, szeptember 15-én és november 30-án megkapják az összeget. A hírről a kormány is beszámolt a honlapján. Ehhez képest a Nemzeti Pedagógus Kar most olyan tájékoztatást küld az oktatási intézményeknek, amelyben a kormánnyal folytatott egyezkedéseinek eredményeként tünteti fel a megállapodást. A Pedagógusok Szakszervezete lapunkhoz eljuttatott állásfoglalása szerint minden alap nélkül.

Év közben ugyanakkor nemcsak a nyugdíjba vonulókat, hanem a bármely más okból távozókat sem pótolják, mert az állandó pénzhiányban szenvedő Kliknek szüksége van a pénzre. Ilyenkor a bérkeretből megmaradt pénz visszakerül az iskolafenntartó nagy kalapjába, a fenntartó szabadon rendelkezhet vele.

A Klik egyébként nemcsak a bérkerettel, hanem az összes személyi kiadással igyekszik spórolni, olykor a nyílt jogsértést, illetve az iskolai alkalmazottaknak okozott joghátrányt is kockáztatva. Lapunk tudomására jutottak olyan ügyek is a tavalyi év utolsó, illetve az idei esztendő első hónapjaiból, amikor a Klik kizárólag a béreket fizette, és azokat sem teljes körűen. Nem utalta tovább az általa elvont gyerektartásokat, illetve önkéntes magán-nyugdíjpénztári befizetéseket, annyira nem volt pénz a számláján.

Egy konkrét jogkövetkezményről is tudunk, amikor egy pedagógus azért nem tudta a neki járó adókedvezményt érvényesíteni, mert a tőle levont nyugdíjpénztári befizetés nem jelent meg időben a pénztár számláján, így értelemszerűen igazolást sem kaphatott róla.

Folytatódik az EduLeaks!

Továbbra is arra kérünk mindenkit, akinek olyan dokumentumok vannak a birtokában, amelyek segítenek bemutatni az oktatási rendszer abszurditását, problémáit, juttassa el szerkesztőségünkbe. Folyamatosan dolgozzuk fel a beér­ke­zett anyagokat. (E-mail: eduleaks@nepszabadsag.hu, postai cím: Népszabadság, 1082 Budapest, Futó utca 35–37.) Forrásainkat sohasem adjuk ki.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető