Igent mondtak a Nyugat-magyarországi Egyetem szétszakítására?

Állítólag eldőlt, hogy a mosonmagyaróvári egyetemi kar leválik a soproni központról, és a győri Széchenyi István Egyetemhez csatlakozik.

Nem csupán a Budapesti Corvinus Egyetem sorsa bizonytalan. Nincs ismert döntés a soproni székhelyű Nyugat-magyarországi Egyetem esetleges átalakításáról sem. 

Állítólag eldőlt, hogy a mosonmagyaróvári egyetemi kar leválik a soproni központról, és a győri Széchenyi István Egyetemhez csatlakozik. A hírt azonban hivatalosan eddig senki sem erősítette meg, úgy tudni, a kancellárok soron következő fórumán jelentik be határozatot. Igaz, ígéret még erről sem hangzott el. A mosonmagyaróváriak mindenesetre elszántak, és remélik, hogy elérik a céljukat.

A sokáig anyagi gondokkal küszködő Nyugat-magyarországi Egyetemet a szombathelyi Savaria Egyetemi Központ is otthagyná, s ebben a törekvésében politikai támogatókra is talált. A szombathelyi önállóságért hónapokkal ezelőtt harcba szállt Hende Csaba honvédelmi miniszter, helyi országgyűlési képviselő, aki kijelentette: „Vissza kell állítani az önálló szombathelyi felsőoktatási intézményt.” Ez pedig egyértelműen a Nyugat-magyarországi Egyetem „csonkolásának” kezdetét jelentené.

A soproni intézményhez tartozó mosonmagyaróvári agrárintézmény kari tanácsa rendkívüli ülést tartott februárban, s egyhangúlag döntött arról, hogy a győri Széchenyi István Egyetemhez akar csatlakozni. Kedvezőtlennek tartják ugyanis a soproni egyetemen belüli helyzetüket. Gyenge érdekérvényesítő képességüket és mindenekelőtt a pénztelenséget említették a bajok között az általunk megkérdezett, ám nevüket nem vállaló oktatók. Az ügyben a Széchenyi egyetem sem szólal meg egyelőre. Úgy tudjuk, a mosonmagyaróváriakkal mindvégig jó kapcsolatot ápoló Széchenyi szívesen fogadná be az agrárképzést, vagyis a mosonmagyaróvári kart.

Az elválás azonban kényes kérdéseket érint, a soproni egyetem szétdarabolásához vezethet. Ezt azonban tudomásunk szerint az oktatási kormányzat sem támogatja.

A mosonmagyaróvári törekvésnek információnk szerint ennek ellenére sem állnak ellen. Palkovics László államtitkár nemrég úgy nyilatkozott, hogy újra lesz osztatlan képzés az agrár-felsőoktatásban. Konkrétan a mosonmagyaróvári kar ügyére azonban nem tért ki. A Nyugat-magyarországi Egyetem vezetőinek legutóbbi közleménye általánosságban csak annyit tartalmaz: „az egyetem vezetése olyan belső átalakításokat hajt végre, amelynek célja hosszú távon garantálni, hogy minden campus (Sopron, Szombathely, Győr, Mosonmagyaróvár) hallgatói értékes diplomát szerezzenek”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.