galéria megtekintése

Nyomulnak a politikusok a magyar iskolákban, pedig nagyon nem kellene

2 komment

Cz. G.

Miközben a Fidesz azzal vádolja a tiltakozó tanárokat, hogy belerángatják a diákokat a pártpolitikába, a hétköznapokban a pártpolitikának szabad bejárása van az iskolákba.

Az Eötvös Károly Intézet (EKINT) felmérése szerint a válaszadó pedagógusok több mint fele úgy tapasztalta, hogy az iskolai ünnepségeken megjelent politikusok visszaéltek a helyzetükkel.

Fotó: Szabó Miklós / Népszabadság

– Önmagában nem feltétlenül kifogásolható, ha egy politikus megjelenik és akár felszólal iskolai eseményen, a beszéd tartalma alapján azonban megvalósulhat a jogsértés – mondja Zsugyó Virág, az EKINT kutatója. A köznevelési törvény pártpolitizálást tiltó rendelkezése ugyanis mindenkire vonatkozik, nem csak az oktatási szereplők számára tilos a gyerekeket érintő pártpolitikai tevékenység.

 

Az EKINT interneten közzétett kérdőívére 179 kitöltött válasz érkezett. Az eredmény tehát nem reprezentatív, de annyi jól látszik: Magyarországon általános jelenség, hogy a pártpolitika és az oktatás összekapcsolódik. A válaszadók mintegy kétharmada szerint előfordult már, hogy az önkormányzati ünnepségen részt vettek az iskola tanárai, dolgozói, diákjai, az esetek 54 százalékában pedig politikusok vettek részt iskolai rendezvényen.

A számok annál nagyobbak, minél kisebb lélekszámú a település. A kérdőív kitöltőinek 56 százaléka úgy értékelte, hogy a politikus visszaélt helyzetével, és 12 százalékuk úgy ítélte meg, a politikus teljes mértékben népszerűsége növelésére használta fel jelenlétét. Csupán 14 százalék volt azok aránya, akik szerint a politikus egyáltalán nem törekedett politikai haszonszerzésre. A párthovatartozásra a vizsgálat során nem kérdeztek rá, de – abból kiindulva, hogy az önkormányzatokban erős fideszes túlsúly van – nagy biztonsággal következtetni lehet az arányokra.

A felmérésből kiderült az is, hogy a válaszadók zöme szerint az önkormányzati ünnepségeken való részvételről a tantestületeknek nincs döntési lehetősége, illetve csak formálisan kérik a tanárok beleegyezését.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.