galéria megtekintése

Nyomozás indult az Anonymous fenyegetése miatt

5 komment


Fekete Gy. Attila

Közveszéllyel fenyegetés gyanújával nyomoz a Nemzeti Nyomozó Iroda annak az e-mailnek a feladói ellen, amelyben az Anonymous nemzetközi számítógépes kalózszervezet ismert álarcát viselő férfi hadat üzent a Fidesznek és Magyarország kormányának.


A Btk szerint: „Aki a köznyugalom megzavarására alkalmas olyan valótlan tényt állít, híresztel, vagy azt a látszatot kelti, hogy közveszéllyel járó esemény bekövetkezése fenyeget, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a közveszéllyel fenyegetés a köznyugalmat súlyosan megzavarta.”

A Daily News Hungary című portálhoz december 15-én futott be az az e-mail, amelynek a melléklete volt az Anonymous hadüzenetét tartalmazó videómelléklet. Abban egyebek között az állt, hogy Orbán Viktor – szerintük – trükközve nyerte meg a legutóbbi választást, és a diktatúra felé kormányozza az országot. Kritizálták továbbá a kormány sajtószabadsággal kapcsolatos gyakorlatát és menekültpolitikáját is. Azt üzenték:

a támadások a hét minden napján, a nap 24 órájában zajlanak majd, egészen addig, „amíg nem történik radikális változás az országban”.

 

Mint hétfői lapunkban Bencsik Balázsra, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet vezetőjére hivatkozva megírtuk: szeptember 15 óta semmiféle támadás nem érte az állami informatikai rendszereket.

A kibervédelmi intézet megtette a szükséges óvintézkedéseket, és figyelmeztetéssel egybekötött tájékoztatást küldött a kormányzati informatikusoknak az Anonymous támadási szokásairól, és hogy azokat hogyan lehet kivédeni, illetve a támadással okozott kárt minimalizálni.

Egyelőre az sem biztos azonban, hogy a fenyegetés valóban az Anonymoustól érkezett, ugyanis a videoüzenetet a szervezet hivatalos oldalain nem lehet megtalálni.

Bencsik ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy ez nem lenne példa nélküli, így ebből a tényből nem szabad messzemenő következtetéseket levonni.

Az elmúlt közel két hétben a hatóságok információink szerint azonosították azt a címet, amelyről az üzenetet a Daily Newsnak elküldték.

Arról azonban a folyamatban lévő nyomozás érdekeire hivatkozva sem a kibervédelmi intézet, sem a rendőrség nem árult el részleteket, hogy ki a feladó, és hogy az illető kapcsolatba hozható-e az Anonymousszal.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.