Nyomoznak a nagyon elszúrt dunaújvárosi közvilágítás miatt

Immár elindult a nyomozás Dunaújváros sikertelen közvilágítás-korszerűsítési beruhzása miatt.

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozva elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt nyomoz ismeretlen tettes ellen a NAV és a Fővárosi Főügyészség, értesült az Index. A dunaújvárosi közvilágítás korszerűsítése miatt január közepén Pintér Tamás, a város önkormányzatának jobbikos képviselője tett feljelentést az ügyészségen - írja az Index. Az ügyészség első körben befogadta a keresetet, majd feljelentéskiegészítést kért a NAV-tól, hogy eldönthesse: indít-e nyomozást vagy elutasítja a felejelentést.

Dunaújvárosban összesen 255 millió forint, javarészt uniós pénzből korszerűsítették a közvilágítást. Az önkormányzat a város rezsiköltségeinek jelentős csökkenését ígérte. Hogy a tervezett megtakarítás valósággá válik-e, azt még nem tudjuk, viszont annyira sötét lett a városban, hogy rendőrök kísérik át a gyalogosokat a zebrákon. 

A mutyi főszereplője egy K. Szabó Imre, akinek svindlis vállalkozásairól, illetve a szocialistákhoz, majd a Fideszhez való kötődéséről már részetesen beszámolt az Index.

Lapunk is írt a történetről, s próbáltuk az ügyben megszólltatni a Fejér megyei város kormánypárti vezetőit, ám ők nem álltak kötélnek. Arra hivatkoztak, hogy mivel feljelentés van az ügyben, a vizsgálat lezárásáig nem kívánnak nyilatkozni. Egyébként még egy feljelentés is született az újvárosi projekt kacsán, a PM az uniós csalásokat vizsgáló szervezetéhez, az OLAF-hoz fordult.

A 48 ezer lelkes város általunk kérdezett lakói roppant elégedetlenek az új közvilágítással, és állítják, hogy a tél kezdete óta öt olyan gázolás történt a zebrákon (köztük egy halálos kimenetelű), amelyekben szerepe volt a rossz fényviszonyoknak. Az újvárosi beruházás érdekessége, hogy olyan, Kínában gyártott lámpatestekkel cserélték le a régi izzókat, amelyek már csúfosan megbuktak Magyarországon, és ezeket 2010 óta sehol se hasznáják nálunk.

Egy, a város alkalmazásában lévő mérnök 2013-ban megpróbálta meggyőzni a fideszes városvezetőket, hogy ezt a lámpatípust nehogy felszereljék, ám nem hallgatták rá. Ezek után a mérnök felmondott, s ennek okát a készülő beruházás elhibázottságával magyarázta. Utóbb a városvezetők azt állították, hogy nem tudtak a mérnök tiltakozó felmondásáról

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.