'A videón egyértelműen felismerhető' – Nyomozást rendeltek el a Kubatov-lista miatt

A rendőrség hivatalosan is megerősítette: eljárást folytatnak a Kubatov-videó ügyében. A nyomozás a Jobbik feljelentése alapján indult.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság eljárást folytat a Kubatov-videó ügyében, jelenleg adatgyűjtés zajlik, illetve szakértői vélemény beszerzése van folyamatban – tájékoztatta a főkapitányság sajtószolgálata hétfőn az MTI-t, megerősítve a Jobbik előző napi közlését.

Az ellenzéki párt vasárnapi közleménye szerint "a Btk. 211. §-ába ütköző, választás rendje elleni bűncselekmény bűntettének megalapozott gyanúja miatt nyomoz a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság a Jobbik feljelentése alapján a decemberben az interneten megjelent Kubatov-videó miatt".


Mint írták, az Országos Rendőr-főkapitányság helyt adott a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság kizárási indítványának, mivel a határozat szerint "a videofilmen egyértelműen felismerhető Kubatov Gábor és Csizi Péter országgyűlési képviselő. Csizi Péter Pécs alpolgármestere”, akivel megyei rendőrfőkapitányként napi munkakapcsolatban állnak. A nyomozást ezért a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság folytatja le.

A Jobbik szerint Kubatov Gábor legutóbb kiszivárgott „oktatófilmje” újabb bizonyíték a Kubatov-listák törvénytelenségére, a Fidesz pártigazgatójának gátlástalanságára. A párt december 17-én közölte, hogy a film alapján feljelentést tesz személyes adattal való visszaélés és a választás rendje elleni bűncselekmény miatt.

Az Együtt 2014 szintén aznap közölte, hogy az adatvédelmi hatóság vezetőjéhez fordul a Fidesz adatkezelése miatt. Mint írták: Kubatov Gábor, a Fidesz kampánygépezetének irányítója a videóban nemcsak elismeri mindazt, amit 2010 tavaszán, a választások előtti hetekben még tagadott, hanem dicsekszik vele; a 2009-ben a pécsi időközi polgármester-választáson készült belső kampányfilmből az derül ki: a "Kubatov-listák" igenis léteznek – közölte akkor a választói mozgalom, amelynek társalapítója a Bajnai Gordon vezette Haza és Haladás Egyesület.

Török Zsolt, az MSZP szóvivője tavaly december 20-án azt mondta: az internetre felkerült videó megalapozza a különleges adatok jogosulatlan kezelésének gyanúját, ezért személyes adattal visszaélés miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tesznek, míg az adatvédelmi törvény megsértése miatt az alapvető jogok biztosához fordulnak.

Tavaly december 20-án írtunk arról, hogy Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke elutasította a Haza és Haladás Egyesület beadványát az "újabb Kubatov-ügyben".

Akkor Péterfalvi Attila hangsúlyozta, hogy korábban már volt ezzel – legalábbis a pécsi esettel – kapcsolatban átfogó, az adatvédelmi biztos által lefolytatott vizsgálat. Ez a vizsgálat, amint a NAIH elnöke fogalmazott, "kiterjedt a számítógépen tárolt adatbázisok ellenőrzésére, külön vizsgálva a párttal nem rokonszenvezők esetlegesen fellelhető adatait. A párt az adatvédelmi biztos kérésének eleget téve online hozzáférést biztosított adatbázisához. Jóri András adatvédelmi biztos leszögezte, hogy a vizsgálat során alkalmazott szúrópróbaszerű tesztek alkalmával nem talált arra utaló jelet, hogy létezne pártszimpátia alapú, a Fideszt elutasító választópolgárokról nyilvántartás".

Péterfalvi szerint az új videofelvétel érdemben új tényt nem tartalmazott, ezért az ügyet nem vizsgálja – írtuk decemberben.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.