Nyomozzák, hogyan nyerhetett közbeszerzéseket Orbán veje

Micsoda véletlen: az Index szerint Tiborcz üzlettársa a pályázatok kiírásában és a nyertes cégben is érintett volt.

Nyomozást indított a rendőrség a Tiborcz István (Orbán Viktor miniszterelnök veje) társtulajdonában álló Elios Innovatív Zrt. által gyanús körülmények között elnyert négy közbeszerzés ügyében – erősítette meg az Indexnek az ORFK. A céget az LMP tavaly decemberben jelentette fel hivatali visszaélés, gazdasági csalás és hűtlen kezelés gyanújával, arra hivatkozva, hogy "lejtős pályán" jutottak megrendelésekhez. Az Átlátszó korábbi cikke szerint négy tender kiírásában közreműködött Tiborcz István üzlettársa, akinek ráadásul közben az Elios Zrt.-ben is érdekeltsége volt.

(Több önkormányzat a Sistrade Kft.-t bízta meg a pályázatok előkészítésével és megírásával, amely ügyvezetője és tulajdonosa Hamar Endre, aki egy másik cégen, a Green Investments Kft.-n keresztül személyesen is érdekelt volt az Elios Zrt. sikerében. A kft. ugyanis az Elios részvényeinek ötödét birtokolta.)

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda négy, összesen 1,2 milliárdos megrendelés ügyében folytat eljárást "versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban" bűntett elkövetésének gyanújával.

Az Elios Zrt., amely Tiborcz által felerészben tulajdonolt részvénytársaság, tavaly összesen 2,9 milliárd forint értékű közbeszerzést nyert. A cég jogelődjét a Tiborcz család alapította, de a vállalkozásába 2010-ben beszállt a Közgép is, és néhány év alatt megszázszorozta a bevételeket. A Simicska-birodalom azonban 2013 júniusában kivonult: a Közgép-cég, az E-os Energiakereskedő Kft. Tiborcz István és Orbán Ráhel esküvője előtt átadta a teljes irányítást és a részvényeit. A cég ekkor kapta mai nevét, az Eliost – írja az Index.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.