galéria megtekintése

Nyomozás egy halott ellen

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 24. számában
jelent meg.


Fekete Gy. Attila
Népszabadság

Első hallásra bizarr, de tény: a bő egy éve a 29. születésnapján egy Rákóczi úti hotel ötödik emeleti erkélyéről kizuhant és szörnyethalt fiatalember ellen nyomozást indított a BRFK VII. kerületi kapitánysága kábítószer birtoklásának gyanújával, miután egyebek közt MDMA-t, azaz ecstasyt találtak a vérében.

Több mint egy év alatt készült el a rendőrség számára az igazságügyi orvosszakértők végleges szakvéleménye, amely szerint a 2013. november 23-án Budapesten, az egyik Rákóczi úti hotel V. emeleti erkélyéről máig tisztázatlan körülmények között lezuhant és szörnyethalt Török Szabolcs (29) vérében – két különböző, pánikbetegeknek való vényköteles gyógyszer mellett – kábítószernek minősülő anyag, MDMA, azaz ecstasy is volt.

A tragédián túl megdöbbentő volt a járókelők érzéketlensége is
A tragédián túl megdöbbentő volt a járókelők érzéketlensége is
Fotó: Index

Mivel az MDMA gyártása, kereskedelme, birtoklása és fogyasztása bűncselekmény, a BRFK V. kerületi kapitányságának rendkívüli haláleseti osztálya az ügyet átadta a VII. kerületi kapitányságnak, ahol kábítószer-birtoklás gyanújával rendelték el a nyomozást. Egyetlen kérdésünkre sem volt hajlandó válaszolni a rendőrség az ügyben, így nem tudhatjuk, ki ellen nyomoznak. Török Szabolcs lehetett az, aki halála előtt a véréből kimutatott tiltott szert vélhetően birtokolta. Ő azonban már nem él.

 

Jogilag nehezen értelmezhető a nyomozás elrendelése, hacsak nem azzal a céllal történt, hogy aztán – a törvényi előírásnak megfelelően – a frissen elrendelt nyomozást a feltételezett elkövető halálára való tekintettel azonnal meg is szüntessék. „Az áldozat bedrogozva kilépett az ötödikről, és ennyi. Az ügy lezárva.”

Ez azonban – úgy tudjuk – még nem történt meg. A Török Szabolcs szüleit az ügyben képviselő ügyvéd, Török Béla azt mondta, mindent megtesz annak érdekében, hogy ne is zárják le a nyomozást.

Neki és Szabolcs családjának, régi barátainak ugyanis az a meggyőződése, hogy ami történt, nem szokványos öngyilkosság volt.

Szabolcs szülei magánnyomozót fogadtak, aki végigjárta a fiatalember ismerőseit a szülővárosában (Szegeden), de semmi jelét nem találta, hogy valaha is drogozott volna. Budapesti lakótársai is azt állítják, hogy megvetette a drogokat, kinevette azokat, akik kábítószert használtak.

Mindenki félreismerte volna? Vagy van más magyarázat is arra, hogyan került kábítószer a szervezetébe? Török Szabolcs mezítelen teste 2013. november 23-án, szombaton 11 óra 35 perckor csapódott a Rákóczi úti aszfaltra. Hatalmas botrány kerekedett abból, hogy sokan látták, sőt le is fotózták a haláltusáját vívó fiatalembert, de csak egyvalaki akadt, aki segíteni próbált rajta. Sikertelenül.

Szabolcsnak a halála előtt két vendége volt a bérelt apartmanjában: Feldmár András, az év nagy részében Kanadában élő ismert pszichológus és pszichoterapeuta, a Feldmár Intézet névadója, valamint Büky Dorottya, aki elmondása szerint kommunikációs tréningeket vezetett az intézetben.

Azt vallották, hogy Szabolcs születésnapi bulira hívta őket. Reggel kilenckor érkeztek, Szabolcs barátnője, akivel együtt töltötte az éjszakát az apartmanban, már nem volt ott, korán elment dolgozni.

Az apartman hálószobájában beszélgettek, majd 11 óra tájban Szabolcs felvetette, hogy „máshol folytassák az ünneplést”. Csak annyi türelmet kért, amíg lezuhanyozik. A fürdőszoba felé indult, közben levetkőzött, és kinyitotta az erkélyajtót. Feldmár és Büky egybehangzó vallomása szerint észre sem vették, hogy Szabolcs a nappaliból kiment az erkélyre, és a mélybe vetette magát. Csak az tűnt fel nekik úgy jó öt perc elteltével, hogy az ünnepelt nem csukta be az erkélyajtót. Odamentek, hogy bezárják, és akkor vették észre, mi történt.

Feldmárt hét, Bükyt tizenegy hónappal a tragédia után hallgatták ki ismét. Már Feldmár újabb kihallgatásakor is készen volt az igazságügyi szakértők toxikológiai szakvéleménye, amelyből kiderült, hogy két erős, nyugtató és fájdalomcsillapító hatású gyógyszerhatóanyag mellett MDMA is kimutatható volt Török Szabolcs vérében. A nyomozó azonban sem Feldmárt, sem Bükyt nem kérdezte a drogról. Annak ellenére sem került szóba a drogkérdés, hogy a Feldmár Intézetről még ma is sokan hiszik, ott a terápiák során LSD vagy újabban MDMA is előkerül.

Ezt a hitet táplálhatja a Feldmár Andrással Van élet a halál előtt? címmel még 2002-ben készült beszélgetésegyveleg, amelyet valaki 2012 decemberében feltett a YouTube-ra, és több mint 52 ezren nézték meg. A filmben Feldmár a drogokról így beszélt: „Én nem csinálok semmit, ami illegális. Én csak gondolkodok és beszélgetek. Akkor, amikor páciensekkel, mondjuk, LSD-vel dolgozom, akkor az LSD nem tőlem jön, én nem árulok LSD-t. Ők kapják meg valahonnan. Ők azt mondják nekem, hogy ők amúgy is beveszik, és ha amúgy is beveszik, sokkal biztonságosabb, ha én ott vagyok. Ezért nem tartóztathatnak le engem.”

Büky Dorottya érdeklődésünkre határozottan cáfolta, hogy valamiféle terápiának vetették volna alá Török Szabolcsot. „Csak a születésnapját akartuk megünnepelni” – szögezte le. De miért kellett egy reggeli, hármasban tartott, pogácsás-ásványvizes születésnapi „bulira” kibérelni egy méregdrága apartmant? A férfi halála után az apartmanbérlést és a születésnapra időzített öngyilkosságot többen egyfajta üzenetként értékelték. Főleg a Feldmár Intézethez köthető forrásaink szerint a férfi a szüleinek akart üzenni.

Török Szabolcs 2012-es válása után kereste fel a Feldmár Intézetet, ahol „intenzív terápián volt hónapokig”. Majd felkérték, hogy legyen az intézet stratégiai igazgatója. Büky szerint ez nem igaz,

Szabolcs önkéntesként dolgozott az intézetben, mint sokan mások, csak ő nevezte magát stratégiai igazgatónak.

Bár ismerősei szerint is valamiféle főnökké vált az intézetben, az intenzív terápiának ez csak az egyik következménye volt. Miután bekerült az intézetbe, Szabolcs rövid idő alatt megszakította a kapcsolatot a családjával, nevet változtatott, egy bizarr szeánsz keretében Büky András Barnabássá kereszteltette át magát, igaz, hivatalosan nem kezdeményezte nevének megváltoztatását. Később viszont már rádióinterjút is ezen a néven adott.

Feldmár és Büky második kihallgatásán magyarázatot adott arra, hogy miért a hálószobában ültek le Szabolcsot ünnepelni. „Rosszullétre panaszkodott – mondták négy hónap eltéréssel szinte egybehangzóan –, ezért azt kérte, ő hadd feküdhessen az ágyon, mi meg üljünk le az ágy melletti székekre.” Bő két órát beszélgettek így – Büky emlékezete szerint szakmai dolgokról –, majd ők már indultak volna a dolgukra, amikor Szabolcs azt mondta: menjenek le reggelizni a hotel éttermébe. Csak annyi türelmet kért, amíg lezuhanyozik.

Csak biodíszlet voltunk

Lapzártakor sikerült elérnünk a most is Kanadában tartózkodó Feldmár Andrást, aki elmondása szerint alig ismerte Török Szabolcsot, mivel csak egy-két hetet tölt évente Magyarországon. 2013-ban Szabolcs szervezte az előadásait, ennyi volt az ismeretségük. Feldmár szerint az intézetben semmiféle kezelés, terápia nem folyt, ilyenen ott Szabolcs nem vehetett részt. „Van egy listánk, neves pszichiáterekkel, terapeutákkal, arról választunk ki szakembereket, ha úgy ítéljük meg, hogy valaki ilyen jellegű segítségre is szorul”.

Szabolcs öngyilkosságáról szólva úgy fogalmazott: „Biodíszletként használt minket az előre eltervezett játékához. Egy nappal a halála előtt még a terveiről mesélt, semmi jelét nem láttam az öngyilkossági szándékának, és annak, hogy drog hatása alatt állna. Arról, hogy MDMA volt a vérében, a rendőrségi kihallgatásai alkalmával nem esett szó – tette hozzá.

Kevés megmaradt régi barátja azonban még ma is értetlenül áll az előtt, hogy Szabolcs öngyilkos lett. Tervei voltak. Ráadásul barátainak azt mondta, azon a hétvégén vidékre utazik, ezért később tartják meg a születésnapi buliját. Török Béla ügyvéd szerint is számos kérdés tisztázatlan még. Hogyan került a drog a szervezetébe? Ő vette? Más adta neki? Kik, mikor és hol? Büky Dorottya – nem tagadva, hogy nem örül a téma ismételt felmelegítésének – azt mondja: megérti Szabolcs szeretteit, akik érthetően nem tudják elfogadni, ami történt, és más kapaszkodót nem látva maguk körül, az intézet felelősségét vetik fel.

Ezzel sokat ártanak a Feldmár Intézetnek. „Mi is tudnánk mondani olyan állításokat, amelyek mások felelősségét vethetik fel a történtek miatt, de nem akarunk senkinek fájdalmat okozni” – tette hozzá.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.