Nyomozás a baptistáknál

Legalább nyolcszáz házi gondozót bocsátott el a Baptista Szeretetszolgálat, ezzel több mint nyolcezer idős, beteg ember ellátása is veszélybe került – értesült a PestiSrácok.hu. A portál úgy tudja, hogy szeretetszolgálat „csúnyán megbukott” a Magyar Államkincstár vizsgálatán. Az ellenőrzés több mint hárommilliárd forintnyi állami támogatás elszámolása körül talált zűrt és fiktív iratokat.
A cikk szerint az államkincstár a nyár folyamán valamennyi olyan egyháznál vagy egyházi szervezetnél vizsgálatot folytatott, amely állami támogatásból lát el szociális feladatokat. Az ellenőrzés során ezúttal nem csak a papírokra és az adminisztrációkra néztek rá. Személyesen felkeresték a házi gondozókat és az ellátottakat is, hogy összevessék az elszámolásban szereplő dokumentáció adatait a valós tapasztalatokkal.

Belső információkra hivatkozva a PestiSrácok.hu azt írja, hogy komoly hiányosságokat egyedül a Baptista Szeretetszolgálat házi segítségnyújtó szolgálatánál tártak fel. Az ellátottak által igazolt munkavégzés és a dokumentált feladatellátás között nagyságrendileg ötvenszázalékos eltérés volt. Előfordult, hogy a szeretetszolgálat olyan ellátott után is felvette a normatívát, aki egyáltalán nem találkozott a baptisták házi ápolóival.

A vizsgálatot követően az államkincstár leállította a szeretetszolgálat feladatellátásának finanszírozását, majd különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt feljelentést tett az adóhatóságnál ismeretlen tettes ellen.

Révész Szilvia, a Baptista Szeretetszolgálat kommunikációs igazgatója szerint a cikk több állítása pontosításra szorul. A szeretetszolgálat – hangsúlyozta lapunknak – eleve nem teheti meg, hogy elbocsássa a házi gondozókat. A munkáltatói jogokat ugyanis nem a szeretetszolgálat, hanem annak intézményei gyakorolják, amelyek önálló jogi személyként működnek.
Összesen nyolc intézményről van szó, ezek különbözőképpen reagáltak az új helyzetre – mondta.

Vannak olyanok is, amelyek rendelkeznek annyi tartalékkal, hogy időlegesen képesek legyenek folytatni a munkát. A „legalább nyolcszáz” elbocsátott házi gondozóról szóló hír biztosan nem felel meg a valóságnak. A szeretetszolgálat mindent elkövet annak érdekében, hogy a több mint nyolcezer idős gondozott közül minél kevesebben és minél kevesebb ideig maradjanak ellátás nélkül.

Tény, hogy az államkincstár felfüggesztette a költségvetési támogatást, de Révész Szilvia szerint az ellenőrzés még jelenleg is folyamatban van. Ha történtek is szabálytalanságok, a kommunikációs igazgató túlzottnak tartja a lépést. Milliárdos visszaélésekről semmiképpen sem lehet beszélni – jelentette ki, hozzátéve, hogy belső vizsgálat is folyik az ügyben: ennek eredményeként néhány gondozó által elkövetett szabálytalanságok miatt feljelentést tettek. Közölte, hogy a Baptista Szeretetszolgálat minden lehetséges fórumon próbál jogorvoslatot kérni, és az illetékes minisztériummal is egyeztet.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.