Nyomásra enged a kormány, de Balog nem ér rá tárgyalni a tanárokkal

– Örültünk Balog Zoltán levelének, várjuk, kit jelöl ki tárgyalópartnernek. Mert az egyáltalán nem mindegy – így reagált Ercse Kriszta, a Civil Közoktatási Platform (CKP) szóvivője az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetőjének levelére.

Ebben a tárcavezető köszönettel vette, hogy meghívták az április 12-én tartandó kétoldalú tárgyalásra, de jelezte, hogy hivatali elfoglaltsága ­miatt nem tud személyesen részt venni az egyeztetésen, ezért erre „az oktatási terület képviseletét kérte”.

Mindez azt jelenti: a kabinet – legalábbis látszólag – enged a tiltakozó pedagógusoknak: a Tanítanék Mozgalom a múlt hét végén jelentette be, hogy ha kormány nem vesz részt az április 12-i tárgyaláson, akkor április 15-én kétórás polgári engedetlenségi akciót szerveznek az iskolákban.

Ercse Kriszta
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

– Azt láttuk, hogy a hatalom akkor tett gesztusokat, amikor úgy érezte, hogy erősödik körülötte a nyomás. A március 15-i nagy tüntetés után nem sokkal Rétvári Bence, az Emmi államtitkára bejelentette, hogy megszűnik a Klik. Március 30-a után, amikor a kormány gyengének ítélte a tanárok polgári engedetlenségi akcióját, ami szerintünk egyáltalán nem volt az, Lázár János kancelláriaminiszter mindjárt visszakozott, s azt mondta, nem tud a Klik megszűnéséről. Ez nem sok jót vetít előre – fogalmazott Ercse Kriszta, aki szerint épp ezért óvatosan fogadják a kormány közeledését. Itt jegyezte meg, hogy sok múlik majd azon is, kit küld majd maga helyett a miniszter. A szóvivő úgy fogalmazott: államtitkári szintnél „lejjebb” nem vehetik komolyan a küldöttet. A „követ” személye és felhatalmazása mutatja majd meg, hogy a kormány közeledése valódi vagy csak egy újabb „kommunikációs trükk” – mondta.

Újabb polgári engedetlenség követheti a március 30-i akciót
Szabó Miklós / Népszabadság

A szóvivő szerint abban, hogy Balog miniszter elfogadta a CKP meghívását, szerepet játszhatott az is: a napokban Sándor Mária kérte az egészségügyi dolgozókat, hogy öltözzenek feketébe, s csatlakozzanak az április 15-i akcióhoz, vagyis a kormány úgy érezhette, megint csak nő a „nyomás”.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.