Nem kegyelmez a szupertraffipax, csak győzzék kinyomtatni a csekkeket

Öt nap híján három hónap alatt – április 5. és június 30. között – 79 332 közlekedési szabályszegést rögzített a rendőrségi „szupertraffipaxok” hálózata, vagyis az úgynevezett Véda intelligens közúti kamerarendszer – közölte lapunk érdeklődésére az Országos Rendőr-főkapitányság.

A rendőrség sajtószolgálatának tájékoztatása szerint a 365 fix telepítésű és 160 mobil, „okos” sebességmérő által rögzített szabálytalanságok döntő többsége gyorshajtás volt. Azt azonban nem árulták el, hogy pontosan hányan lépték túl a megengedett tempót. Nem válaszolt a rendőrség arra a kérdésünkre sem, hogy a Véda segítségével összesen mennyi bírságot szabtak ki a szabálytalankodó autó­sokra, s hányszor rótták ki a tetten ért vezetőkre a maximális összegű büntetést.

Mint arról korábban többször írtunk, a hazai és uniós forrásból, összesen 15 milliárd forintért kiépített Véda-hálózatot eredetileg a múlt év végén kellett volna élesíteni, de megnyújtották a tesztidőszakot, mert el akarták kerülni, hogy a rendszer az esetleges téves jelzések miatt tömegesen küldjön hibás bírsághatározatokat.

Végül az idén tavasszal élesítették a kamerákat, amelyek nem csak sebességmérésre alkalmasak, képesek például a tiloson áthajtás vagy a záróvonal átlépésének rögzítésére, de „látják” azt is, bekötötték-e az övet az autóban ülők. A rendszer figyeli azt is, hogy a látóterében áthaladó autókra kötöttek-e felelősségbiztosítást, nem körözik-e a járművet.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.