Nyolcmilliárdos mentőöv Heves megyei városoknak

A kormányzat értékeli azt a felelős gazdálkodást, amelyet Eger, Gyöngyös és Hatvan folytat - közölte Horváth László kormánymegbízott.

A kormány keddi döntése nyomán csaknem nyolcmilliárd forintnyi adósságtól szabadulnak meg Heves megye ötezer lakosnál népesebb települései - jelentette be a Heves Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott szerdán Egerben.

A Magyar Távirati Iroda tudósítása szerint Horváth László (Fidesz) a sajtótájékoztatón közölte: eszerint a megyeszékhely adósságának 60 százalékát, Gyöngyös és Hatvan esetében 50-50 százalékot, Lőrinci és Füzesabony tekintetében pedig 40-40 százaléknyi adósságot vállal át az állam. Mindennek nyomán Eger 4,5 milliárd, Gyöngyös 1,5 milliárd, Hatvan pedig 0,5 milliárd forintnyi adósságtól szabadul meg - tette hozzá a politikus. A kormánymegbízott elmondta: ez egyben azt is jelenti, hogy Eger, Gyöngyös és Hatvan esetében pozitív döntés született, vagyis az 50 százalékot eléri, illetve meghaladja az adósságkonszolidáció. Ez jelzi, hogy a kormányzat értékeli azt a felelős gazdálkodást, amelyek ezek a települések folytatnak - mondta Horváth László.

Nyitrai Zsolt Heves megyei fideszes országgyűlési képviselő azt mondta, miközben a szocialista kormányzatok és önkormányzatok eladósították a településeket, a jelenlegi kormányzat konszolidálja az önkormányzatokat.

Habis László (Fidesz-KDNP), Eger polgármestere hangsúlyozta, hogy az adósságkonszolidáció nyomán a jövő évben 1,7 milliárd forintról 0,9 milliárd forintra csökken a város adósságterhe, illetve a most született döntés a következő két évtizedet is befolyásolja. Ugyanis az érintett hitelek utolsó lejárati dátuma 2030 - mondta az önkormányzati vezető, aki a település országgyűlési képviselője is egyben.

Faragó László, Gyöngyös fideszes polgármestere azt emelte ki, hogy összességében 1,6 milliárd forinttal csökken a város adóssága. Az így felszabaduló forrásokat a munkahelyteremtés elősegítésére fordítják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.