Nyolc embert jelentettek fel a gárdarendezvény után

Feloszlatott egyesület tevékenységében való részvétel szabálysértése miatt nyolc ember ellen tett feljelentést a rendőrség, miután vasárnap a bíróság által jogerősen betiltott Magyar Gárda megalapításának hatodik évfordulójára emlékeztek az utódszervezetek képviselői - erősítette meg az Index információját az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálatának sajtóügyeletese hétfőn az MTI-nek.

Sass Oszkár hozzátette: előzőleg a rendőrség a gyülekezési törvény alapján egy vonulásos rendezvény bejelentését vette tudomásul.

Az ORFK azt is közölte, hogy a hatályos jogszabályok alapján nem volt lehetősége a rendezvény megakadályozására. A rendőrség az Új Magyar Gárda bejelentett rendezvényeit korábban több alkalommal betiltotta, ám ezeket a demonstrációkat utólag a bíróság engedélyezte, és ezzel a rendőrség tiltását törvénysértőnek ítélte - olvasható a rendőrség hétfő este kiadott közleményében.

Mint írják: a hatályos jogszabályok keretein belül a rendőrségnek nem volt lehetősége arra, hogy megakadályozza a múlt vasárnapra bejelentett rendezvény megtartását. A rendőrség azonban, amint jogsértést észlelt, a leghatározottabban intézkedett, és eljárást indított - zárul a közlemény.

Vasárnap délután mintegy százötven megemlékező indult el rendőri felvezetéssel a Kodály köröndtől az Andrássy úton a Hősök teréig. A feloszlatott Magyar Gárda utódszervezeteinek tagjai zárt alakzatban sorakoztak fel a téren, mindannyian saját szervezetük egyenöltözékében, amelyek közül volt olyan is, amelyik a betiltott szervezet ruházatára hasonlított.

Az esemény végén körülbelül harmincan esküt tettek.

Az MTI tudósítói a demonstráció alatt rendőri intézkedést nem láttak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.