galéria megtekintése

Lázár János: „Minden látszat ellenére nem tartjuk kontroll alatt a folyamatokat”

11 komment

NOL

A Miniszterelnökséget vezető minisztert kínos kérdések sora várja a fél kettőkor kezdődő Kormányinfó sajtótájékoztatón. A leginkább az, hogy miért nem szóltak neki a vasárnapi boltzár feloldásáról, de valószínűleg lesz, aki azt firtatja, miről beszélt Orbán Viktorral, amikor a miniszterelnök keddről szerdára nála aludt Hódmezővásárhelyen a vajdasági látogatás előtt. Percről percre.

16:15 Véget ér a maratoni sajtótájékoztató. Kovács Zoltán „morgolódást” lát a szemekben.

16:13 A csok visszafizetésével kapcsolatban kérdeznek. A kormánynak nyitottnak kell állnia arra, hogy az ilyen kérdéseket felülvizsgálják – válaszolja Lázár.

16:10 „Úgy érzem magam, mint egy kihallgatáson, olyan határozottan kérdez" - mondja Lázár egy, a postai dolgozók fizetését firtató kérdésre. 

 

16:05 Még egyszer a vasárnapi boltzárról. „A Fidesz a bérből és fizetésből élők pártján van.” A megkérdezettek 70 százaléka viszont azt gondolja, hogy vasárnap nyitva kell, hogy legyenek a boltok, és jó néhány embernek dolgoznia kelljen aznap. Ha már pihenőnappal nem tud segíteni a kormány a szegényeknek, a a jövőre bevezetett alapvető élelmiszerek áfájának csökkentésével viszont tud.

Fotó: Kovács Attila / MTI

15:53 Lázár a vasárnapi nyitva tartás ellen azt hozza fel, hogy inkább másokra kell gondolni ilyenkor: azokra az eladókra, akik ilyenkor kiszolgálnak minket ahelyett, hogy pihennének. De ezt még nem akceptálja a társadalom.

15:50 Kiterjesztenék az online pénztárgépeket jövőre - 150 milliárd forint származhat majd ebből. Az összeget pontosan nehéz megjósolni, de ilyen tervei vannak jövőre a kormánynak.

15:48 Bebizonyítható-e, hogy Kiss László áldozata él vagy meghalt? Néhány híresztelés szerint él – kérdezik. Lázár nem követi az eseményeket, véleményét pedig megtartaná magának.

15:47 A kormány 0,7-0,9 százalékos inflációval számol. Meg kell nézni, milyen bérjellegű kifizetések lesznek 2016-ban – mondja a Világgazdaság költségvetési kiadásokról szóló kérdéseire.

15:43 „Ha az lett volna, amit Brüsszel akart, 400 ezer politikai menekült érkezett volna Magyarországra. De mi a valóságban élünk."

15:40 Az üldözött keresztények védelme rendkívül fontos háborús övezetekben - Magyarországnak is. Ez azonban pozitív diszkriminációnak minősül, és így nem történhet a hasonló ügyekben ilyen címen előrelépés. Lázár hangsúlyozza, hogy az utóbbi az ő személyes álláspontja, nem a kormányé.

15:33 Az antiszemita bűncselekmények között vannak jelentéktelen és fontos ügyek is. Ma Magyarországon kicsi az antiszemitizmus mértéke. Ahol több a bevándorló, ott nagyobb az antiszemitizmus - Franciaországban és Németországban például.

15:30 Az offshore-cégek alapítása itthon nem törvényellenes - mondja Lázár egy kérdésre.

15:29 2017-ben egy budapesti nagy kórház is megépülhet a jelenlegi három sürgősségi központ helyett. Erre a költségvetési keret már megvan, de társadalmi egyetértés kellene az ügyben. Hogy lesz-e erről népszavazás, azt nem tudni. 

15:25 Az FBI által is keresett szaúdi olajmilliárdos üzletembert, Ghaith Pharaont, aki Magyarországon is üzletel, Lázár nem ismeri. Névről sem. A 444 írta meg, hogy nemrég egy Orbán Viktor vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető cég vette meg a régi Postabank-székházat, amelyet aztán eladtak Pharaonnak  „Minden látszat ellenére nem tartjuk kontroll alatt a folyamatokat” – zárja a kérdéskört Lázár. Egy 2002-es francia parlamenti jelentés szerint Pharaon terrorizmust finanszírozó hálózatokkal áll kapcsolatban.

15:23 A Figyelő munkatársa tér vissza a vasárnapi boltzárra, azt firtatva, méltatlannak tartja-e, hogy csak vasárnap értesítették a vasárnapi nyitásról szóló törvénymódosításról. Lázár nem válaszol az eldöntendő kérdésre, egy másikra pedig azt feleli, furcsán nézett volna ki, ha őt, és nem Rogán Antalt, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető minisztert kérték volna fel a bejelentésre.

15:20 A közbeszerzésekkel kapcsolatban Lázár elmondja: nem helyesek szerinte az adatok, melyek szerint a magyarországi közbeszerzési projektek túlárazottak lennének. Ilyen ügyekben az Unió dönt.

15:17 A metró, az ORÖ támogatása és a közvilágítás ügyében is indított vizsgálatot az OLAF, az Unió csalásokat vizsgáló intézménye. Eddig ugyanakkor összesen csak 37 ügyben indult vizsgálat. Ez a szám Lázár szerint kevés.

15:15 Lázárnak nincs tudomása arról, hogy a vasárnapi nyitva tartással ellenkező véleményeket vallókat - a híresztelésekkel ellentétben - valaha kirúgással fenyegették volna. Őt és Balog Zoltánt a miniszterelnök csak megkérte, hogy maradjanak távol a szavazástól. Így is tettek. 

15:10 „A magyar kormány - akár illegálisak, akár nem - szolidaritást vállal az ide érkezőkkel" - tér vissza a menekülthelyzetre Lázár, majd elmondja, karitatív szervezetek segítenek az ügyben.

15:05 A panelprogramról beszél.

15:04 Óriási összegekbe kerül a határvédelem, eddig csaknem 85 milliárdos a költség.

15:00 Az OEP-sorsa eldőlt-e? – kérdezi munkatársunk. – Igen. Jelenlegi formájában nem működik majd tovább, mint ahogy a nyugdíjbiztosító sem. Az első az EMMI-hez, a másik az NGM-hez kerül.

14:50 „A miniszterelnök úr fejből tudja az én álláspontomat – a vasárnapi zárva tartással kapcsolatban is. Az ország miniszterelnökének az a feladata, hogy az ország szuverenitását védje – ebben az ügyben is.”

14:46 Az iskolai sztrájkokra térünk rá. A kormány azt kéri, a sztrájkolók munkaidőn kívül vagy a sztrájktörvénynek megfelelően tiltakozzanak, mert különben a gyerekekkel és szüleikkel tolnak ki.

14:45 Óriási vita volt a vasárnapi zárva tartás kapcsán a párton belül a múlt hét végén. A konfliktusokat azonban megbeszélték, mert ez náluk így szokás. 

14:42 A magyarok többsége úgy gondolja, hogy a magyarokon kívül ne engedjünk be másokat az országba. Ez a magyar valóság - mondja a bevándorlással kapcsolatos kérdésre Lázár, aki szerint az amerikai demokrácia se sérült azért, mert Mexikót falakkal választják el maguktól.

14:40 A Pesti Srácok Századvégről szóló kérdésére Lázár azt mondja, a szocialisták „a haverokat fizették ki a hasonló elemzések pénzeiből, de ők ilyet nem csinálnak”. Szerinte a szocialista kormány 27 milliárdot fizetett ki tanulmányokért, ami nagyságrendi különbség a 4,1 milliárdhoz képest.

14:36 Lázár Jánoshoz sokan járnak vacsorázni, mert vendégszerető ember. Arról, hogy miért járt nála Orbán Viktor, többet nem mond. „Ez megszokott dolog. Jól is néznénk ki, ha mindig tájékoztatnám a közvéleményt, ahányszor vendéget fogadok. (...) Semmi rendkívüli nincs abban, hogy egy miniszterelnök az egyik minisztere házában éjszakázik.”

14:33 Mind a 77 ezer oldalt felhasználták-e? – kérdezik. „Nem mindet mi rendeltünk meg, de amit megrendeltünk (értsd: a Miniszterelnökség - a szerk.), azt mind felhasználtuk a Századvég felméréseiből" - válaszolja.

14:30 A Századvég elemzései vannak terítéken. „Az élet mélyébe vágó anyagokkal megmutattuk, hogy a döntéseinket előkészítjük” - mondja Lázár. Az egyik kérdés arról szól, hogy az agytröszt egyik tanulmánya felhívta a figyelmet, hogy a többség nem támogatja a stadionépítéseket. Lázár szerint a Századvég-tanulmányok csak azt tanúsítják, hogy az agytröszt nem kormányzati megrendelésre dolgozik, de a kormány előnyben részesítette, hogy felhívja a figyelmet a testnevelés fontosságára. „A Századvég korrekt (…) lelkiismeretes munkát végez” – állítja, hozzátéve, nincs kimerítve a tanulmányokra szánt 4,1 milliárdos keret.

14:29 Baloggal küzdeni fognak a zárva tartásért – ígéri.

14:27 A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a törvényhozás elveszítette a jogát, hogy ebben a kérdésben döntsön. Azt állítja, a munkavállaló és a munkaadó bérezési vitájába az Orbán-kormány csak akkor szólhat bele, ha kérik.

14:25 Lázár „politikai pályafutása egyik vereségnek" tartja a vasárnapi boltzár feloldását, és sajnálja, hogy az Országgyűlés módosította a törvényt. „Hibának tartom, ha egy munkáltató dolgoztatja a munkavállalóit vasárnap. Ez a családoknak és a kiskereskedőknek is jó volt. Kövér Lászlóval értek egyet az ügyben.”

14:22 Jönnek a kérdések. Az RTL Klub érdeklődik, hogy miért maradt távol Lázár a vasárnapi boltzárlat feloldásának megszavazásakor. Lázár a vasárnapot pihenőnapnak szerette volna, véleménye most ellenkezik a többséggel. A párt iránti hűségből maradt távol a szavazástól, mert nem akart ellenük szavazni.

14:20 A múlt heti meg nem válaszolt kérdésekre térünk át. Az ESZOSZ-ügy károsultjainak több módon is segített a kormány.

14:18 A magyar hadiárvák ügye van soron. 48 ezren már meg is kaptak az ellátást. 

14:16 Tízezer magyar család vásárolt földet a földárverések keretében. Jó áron, jó körülmények között sikerült az állami földterületeket értékesíteni. 

14:15 "A pályázatokat nem szabad kiadni az állami alkalmazottak kezéből" - vélte Lázár.

14:13 Az Európai Bizottság biztosa az aszfaltügyről is tárgyalt Magyarországon még múlt héten. 

14:10 Folyamatosan épülnek új házak Magyarországon - ezt a csokra visszautalva mondta el Lázár János.

14:05 Folyamatban van a terrorizmussal kapcsolatos egyeztetés. Az ügyben Btk-módosítás, védelmi beszerzések várhatóak. A kormány az előzőekhez képest módosította álláspontját.

14:01 Az egészségügynek több millióval jut majd több pénz, de az egyeztetéseken is múlik, hogy ezek a béremelésekben hogy mutatkoznak majd be.   

14:00 „A munkanélküliséget hat százalékra szeretnénk csökkenteni. Magyarország gazdasági helyzetét sikerült stabilizálni. Több a bevétel, mint a kiadás. Ez az elmúlt 24 évben nem fordult elő" – mondta Lázár.

13:56 A kormány – jelzi Lázár – 3,5 százalékos gazdasági fejlődéssel számol.

13:55 Az egészségügy szereplői Balog Zoltán miniszterrel való egyeztetés után számíthatnak változásra. Balog százmilliárdos alap felett rendelkezhet, amely bérfejlesztésre is fordítható.

13:54 2017-ben nő a tanárok, a rendőrök és a katonák fizetése is. A mentők, NAV-alkalmazottak külön életpályamodellt kapnak.

13:52 A családi kedvezmények jövőre nőnek, és az otthonteremtés is fontos kérdés a témában. A csok iránt eddig harmincezren           érdeklődtek, háromezer esetben van döntés. Százmilliárdos keret van rá, de ha kell, ezt növelik.

13:50 Az szja egységesen 15 százalék lesz, áfacsökkentés várható a legfontosabb élelmiszereknél, a lépés a szegényeket segíti majd. Tej, tojás, baromfihús áfája, majd a sertéshús ára csökken majd öt százalékra.

13:48 Alapos társadalmi vitát vár a nemsokára tárgyalandó 2017-es költségvetésről - mondja Lázár János.

13:47 A Miniszterelnökséget vezető miniszter nem bírja ki egy oldalvágás nélkül a szocialisták felé. Meghatározó momentumnak nevezi az EU– és az IMF-hitel visszafizetését, amely 2008-ban megmentette Magyarországot, hogy az szocialista kormány csődöt jelentsen. Erről a múlt héten ő beszélt részletesen.

13:46 Lázár János a 2017-es költségvetés javaslataival kezdi. Ezeket Varga Mihály gazdasági miniszter bejelentéséből többé-kevésbé már ismerjük.

13:45 Mozgalmas hét van mögöttünk - kezdi Kovács Zoltán. 

13:35 Mi itt vagyunk, de múlt héthez hasonlóan ismét néhány percet késik a sajtótájékoztató.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.