Magyarország jobban teljesít? Az ESZOSZ-károsultak szerint nem

Múlt héten Debrecenben, ma Nyíregyházán mentek utcára az Első Magyar Környezettudatos Szociális Országos Szövetkezet károsultjai. Nyílt levelet írtak a parlament kormánypárti képviselőinek is.

Tüntetést szerveztek az Első Magyar Környezettudatos Szociális Országos Szövetkezettel (ESZOSZ) kapcsolatba került munkavállalók ma Nyíregyházán, a megyei kormányhivatal és megyeháza épülete előtt, ahol petíciót adtak át a kormánymegbízott képviselőjének. 

A tüntetők táblákat tartottak a magasba, amelyekre ezt írták: "A szegény ember nem ember?", "Nem tudok enni adni a gyerekeimnek", "ESZOSZ, hol van a szavatok, amiben mindenki bízott?". 

Mint beszámoltunk róla, az MSZP tájékoztatása szerint az ESZOSZ 2,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott az Európai Uniótól 2600 hátrányos helyzetű állástalan foglalkoztatására, de pár héttel azután, hogy a munkaszerződéseket aláírták, a szövetkezet illetékesei felszívódtak, munkavégzés nincs, az emberek nem kapták meg a fizetésüket, s nem tudják elérni a munkaadót.

Közölték azt is: nincs nyoma annak, hogy a szövetkezetnek rendelkezésére állt a projekthez szükséges, 2,5 milliárd forintos önerő. A párt időközben feljelentést tett. 

Az önerővel kapcsolatban megkerestük a szövetkezetet, amely írásban közölte:  "az ESZOSZ rendelkezett a szükséges önerővel, aki ennek ellenkezőjét állítja és sugallja, valamint a médiában terjeszti, az nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás vétségét követi el, amely miatt az ESZOSZ érintett vezetői a megfelelő jogi lépéseket, feljelentéseket megteszik".

Az ügyhöz tartozik,  hogy az ESZOSZ károsultjai ma nyílt levelet tettek közzé a Hajdú-Bihar megyei kormánypárti országgyűlési képviselőknek címezve. Ebben ezt írják: "több ezer éhező, nyomorgó család nevében fordulunk önökhöz segítségért. Naponta találkozunk azzal, hogy Magyarország jobban teljesít, a magyar ember jobban él,  sőt európai rekordot döntött nálunk a foglalkoztatás!  Ezzel szemben a mi rideg valóságunk: hogy sok család az éhhalál küszöbén van, a felnőttek inkább nem esznek, csak hogy gyermekeiknek tudjanak naponta egyszer enni adni".  

Mint írják, "az ESZOSZ csaknem háromezer embernek kínált biztos munkát, tisztességes bért, hosszú távú megélhetést. Elmondhatatlanul boldogok voltunk, hiszen alulképzett és tartós munkanélküliek voltunk és vagyunk, akiknek a munka világába való visszatérés ígérete felért egy lottó ötössel. Hajdú, Szabolcs és Szolnok megyéből 2800 ember és családtagjai számára ígért biztos jövőt az ESZOSZ egy 6 milliárdos program keretében".

A nyílt levél szerint "hideg zuhanyként ért bennünket, hogy a szövetkezet vezetői az ígéreteikből semmit sem tartottak be, nem volt munka, a szép szavak mögött nem volt valódi szándék! Június óta hiába várjuk a postást, nem jön; a szövetkezet vezetői felszívódtak, elérhetetlenek, a honlapjukon vádaskodnak, a mi morális hozzáállásunkkal indokolják a törvényszegéseiket.  A legmegdöbbentőbb, hogy panaszunkkal hiába keressük a munkaügyi központ illetékeseit, érzéketlenül széttárják kezeiket s közlik, hogy nekik ehhez semmi közük".

Végül azt kérdezik: "tisztelt képviselő urak, megmozdul-e önökben a lelkiismeret és végre cselekszenek-e? Több mint két hónapja nem kapunk fizetést, munkánk sincs. Tudják, milyen érzés az éhes gyereknek azt mondani, hogy nincs!? Egy ördögi körben vergődünk, mivel papíron munkaviszonyunk van, ezért se segélyt, se közmunkát nem kaphatunk. Lopni nem akarunk, de akkor mit tegyünk?".

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.