Nyilvánosak a vámosok belső utasításai

Túlnyomórészt nyilvánosak a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsokságának (VPOP) belső utasításai, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevű civil szervezet által indított perben megegyezés született a per érdemi kérdéséről a Fővárosi Bíróságon csütörtökön

A civil szervezet jogásza, Baltay Levente ügyvéd közölte: a TASZ kontra VPOP-perben a jogvédő szervezet a vámosok belső utasításainak kiadását kérte a bíróságtól közérdekű adatok nyilvánosságára hivatkozva. Több száz belső utasítás kiadását kérte a civil szervezet az év elején. A perben a VPOP a kereset túlnyomó többségét önként teljesítette, maradt három olyan belső utasítás, amelynek a nyilvánosságra hozatala a vámosok szerint bűnmegelőzési, nyomozati, bűnüldözési érdekeket sértene.

Az utasítások címének megismerése után ezt az érvelést a civil szervezet is elfogadta, így a per érdeméről a felek megegyeztek. Ezt követően a bíróság már nem volt abban a helyzetben, hogy bármire is kötelezhesse az alperest, hiszen a kereset nagy részét a VPOP teljesítette, amit nem, arról pedig a felperes lemondott. Így történhetett, hogy az elsőfokú bíróság nem jogerős ítéletében alperesi pernyertességet állapított meg, bár megjegyezte, hogy a VPOP okot adott a perre, így a TASZ kérésének eleget téve egy forint perköltséget ítélt meg civil szervezet javára - mondta a TASZ ügyvédje.

Hozzátette, bár a per érdemét tekintve elérték, amit akartak, mégis a fellebbezést fontolgatják, hiszen az elsőfokú döntés nem segíti elő az önkéntes jogkövetést, nem sarkallja a közérdekű adatok kezelőit arra, hogy az állampolgári kéréseknek eleget tegyenek. Következmények nélkül vállalhatják ugyanis a pereskedést, ráérnek az elsőfokú döntés előtt eleget tenni a törvény kötelező rendelkezésének és kiadni közérdekű adataikat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.