galéria megtekintése

Nyergesék megelőzték Csányit

7 komment

A különböző politikai oldalakhoz kötődő gazdasági érdekcsoportok szépen megosztoztak a privatizált, közös nemzeti vagyonelemeken – állítja Ángyán József volt államtitkár, egykori fideszes, majd független parlamenti képviselő, aki a napokban teszi közzé immáron hatodik tanulmányát a földbérleti visszásságokról.

Ángyán József
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A Népszabadság birtokában lévő, több mint 550 oldalas dokumentum részletesen tárgyalja az eddig föl nem tárt megyékben történteket, melyek nem kevésbé megdöbbentőek, mint a korábbi földbérletügyek.  

A dokumentum részletesen kitér azon érdekeltségekre, amelyek az agrártámogatások legfőbb haszonélvezői. Ángyán József azt írja: a Bólyi és a Dalmandi Mezőgazdasági Zrt. ma már a Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó Bonafarm cégcsoport tagja.

 

A Dél-Pest Megyei Mezőgazdasági Zrt., a Lajta-Hanság Mezőgazdasági Zrt., a Sárvári Mezőgazdasági Zrt. és a Szombathelyi Tangazdaság Zrt. alkotja a Nyerges Zsolt és Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Mezort cégcsoportot, az Alcsiszigeti Mezőgazdasági Zrt. és a Komáromi Mezőgazdasági Zrt. pedig a Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozó Forrás cégcsoportot.

Az Agroprodukt Mezőgazdasági Termelő és Értékesítő Zrt. a Mádl István érdekeltségébe tartozó Agroprodukt cégcsoportot, a Mezőfalvi Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Zrt. a Dorogi Árpád és Helmut Gsuk érdekeltségébe tartozó GSD cégcsoportot, a Hód-Mezőgazda Zrt. pedig a Kárpáti László, Harsányi Zsolt és Délity József Ádám érdekeltségébe tartozó KHD-Invest cégcsoportot erősíti.

Az első harminc, 2011-ben legnagyobb támogatásban részesült vállalat céghálóit visszabontva Ángyán József megállapította, a támogatási rendszer legnagyobb haszonélvezője e hat nagy tőkeérdekeltség volt. Az általuk használt, támogatott földterület meghaladta az 58 ezer hektárt. A közös agrárkasszából 2011-ben közel 14 milliárd forint támogatáshoz jutottak, amelyből a terület­alapú támogatások több mint 3,2 milliárd, a fejlesztési források pedig közel 11 milliárd forintot tettek ki.

Az első hat legnagyobb korporáció a közös agrárkasszából 2013-ban már mintegy 19,2 milliárd forint támogatáshoz jutott

„Csak összehasonlításként: a 300 ezer honfitársunkat közvetlenül érintő tanyafejlesztési programra ugyanekkor a közös kasszánkból egymilliárd Ft jutott" – jegyezte meg a tanulmány szerzője. Hozzátette: a 2013-as agrártámogatási adatok azt mutatják, hogy ezek az erőviszonyok továbbra is stabilak, hiszen ugyanaz a hat nagy tőkeérdekeltség vezeti a rangsort. A változás csupán annyi, hogy a Nyerges–Simicska-féle Mezort-csoport megelőzte a Csányi-féle Bonafarm-csoportot, az általuk felvett összegek pedig jelentősen megnövekedtek.

Az első hat legnagyobb korporáció a közös agrárkasszából 2013-ban már mintegy 19,2 milliárd forint támogatáshoz jutott, amelyből a területalapú támogatások 7,1 milliárd forintot, a fejlesztési források pedig 12,1 milliárd forintot tettek ki. Az általuk használt, támogatott földterület a duplájára nőtt, és meghaladta a 103 ezer hektárt (!). A támogatások változását vizsgálva Ángyán József szerint az állapítható meg, hogy a hat legerősebb tőkeérdekeltség 2011-hez képest 2013-ra mintegy negyven százalékkal tovább tudta növelni agrártámogatásának összegét, a közös agrár- és vidékfejlesztési kasszából megszerzett forrásait. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.