galéria megtekintése

Nyári mozgósításra készül a Corvinus

7 komment


Szalai Anna

Megelőző csapásnak szánta a mai fórumot a Corvinus Budai Campusa. A felsőoktatási struktúra átalakításáról szóló kormánydöntés ugyanis nyárra várható, amikorra a tüntetésbe hívható diákság szétszéled, és az egyetemet egyszerűen leszalámizhatják.

Nincs kormányhatározat, sem írásos koncepció, sem hivatalos értesítés, a minisztérium sem ismertette még a terveit – a Budapesti Corvinus Egyetem rektora, a helyettese, kancellárja, hat dékánja és hallgatói önkormányzatának elnöke legalábbis szerdán semmit sem árult el az intézmény tervezett feldarabolásáról, illetve a budai campus területének eladásáról tartott sajtótájékoztatón, illetve a karok által összehívott összdolgozói és hallgatói fórumon. Holott előzőleg éppen ők hívtak össze mindenkit a Villányi útra, hogy tájékoztatást adjanak a budai karok, valamint a Budai Arborétum és Campus jövőjét érintő, „az egyetemre eljutott súlyosan aggasztó információkról, az egyetem átszervezéséről”. Úgy tűnik, megijedhettek a saját merészségüktől. Esetleg valakik elbeszélgettek velük.

Mirkó István / Népszabadság

Pavlik Lívia, az egyetem kancellárja mindenesetre váratlanul zártkörűvé tette az eseményt. Felesleges óvintézkedés volt. Az egymás után felszólaló dékánok még a célozgatástól is óvakodtak. Holott igazán hálás hallgatóság gyűlt össze: lelkesedtek az időközben elindított aláírásgyűjtésért, tapsoltak, amikor a tájépítészeti kar dékánja, Szilágyi Kinga a kormány oktatáspolitikai szlogenjét idézve azt mondta:

 
a budai campus szétdarabolása nem sebességváltás, hanem rükverc.

Mirkó István / Népszabadság

Vecseri Beáta, az élelmiszer-tudományi kar dékánja többek között a szerteágazó kapcsolatrendszerrel, illetve más egyetemekkel szervezett közös képzésekkel érvelt a budapesti helyszín mellett. Majd azt is hozzátette, hogy az oktatók, kutatók alig öt százaléka vállalná a Hódmezővásárhelyre költözést. A BME-hez csatolva pedig aligha tudnák megőrizni önállóságukat. Azt is furcsállta, hogy miközben a kormányzat stratégiai ágazattá emelte az élelmiszeripart, szétverné a legfontosabb hazai képzőhelyét.

Mirkó István / Népszabadság

Hegedűs Attila, a Kertészettudományi kar dékánja különféle nem hivatalos beszélgetésekre utalva megjegyezte, hogy

semmilyen garancia nincs arra, hogy ami ma nem tény, az holnap nem válik azzá.

Rostoványi Zsolt rektor az egyetem nagy hazai és nemzetközi reputációjára hivatkozva bízott abban, hogy megmaradhat a jelenlegi struktúra. Majd bejelentette, hogy délután egyeztetnek a budapesti egyetemek rektorai a beharangozott átalakításról, illetve a források kiegyensúlyozottabb elosztásáról. Többszöri visszakérdezésre válaszolva az is elhangzott, hogy bár nincsenek hivatalos dokumentumok, előjelek azért vannak. Ennek tudják be a budai campus energetikai korszerűsítését célzó program leállítását, illetve valamennyi fejlesztési pályázatuk elutasítását, mondván ez most nem aktuális. A minisztérium csak olyan tervet támogat, amelynek eredménye „csomagolható, költöztethető”.

Mirkó István / Népszabadság

A Corvinus – egyébként a többi fővárosi felsőoktatási intézménnyel együtt – egyetlen fillért sem kap az oktatásra költhető 27 milliárd forintos uniós forrásból. Pavlik Lívia ekkor kijavította a dékánokat: a forráselosztás elveit nem a kormány, hanem az unió határozta meg. Azt viszont hangsúlyozta, hogy úrrá lettek a két évvel korábbi likviditási nehézségeken, az egyetem gazdasági helyzete jelenleg stabil. Mindenféle gazdaságossági számítással készülnek a kormánnyal való tárgyalásra.

Mirkó István / Népszabadság

A kancellár tagadta, hogy bármiféle ingatlanfejlesztői szándékról értesültek volna. A Népszabadság információi szerint korábban lakópark-tervek készültek a területre, de ezek felélesztéséről egyelőre nincs hír. Az itt lévő arborétum nagy vonzerő, de kétségtelenül nehezíti is az ingatlanpiaci hasznosítást. Ami tény, hogy a campus épületeinek felújítása nem halogatható sokáig, a költségek azonban milliárdosak. De nem sokkal kevesebbe kerülne a költöztetés sem, különös tekintettel az itt működő élelmiszer-biztonsági laboratóriumra. A tájépítészeti kar új helyszínéül ajánlott üres BME-épületről pedig tudható, hogy rossz állapota miatt évek óta hiába próbálják értékesíteni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.