NVB: kész a Jobbik-lista ia

Nyilvántartásba vette a Jobbik országos listáját az áprilisi országgyűlési választásra a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szombati ülésén. A Jobbik listáját Vona Gábor pártelnök vezeti.

Országos listát azok a jelölőszervezetek állíthatnak, amelyek legalább kilenc megyében és a fővárosban legalább 27 egyéni választókerületben hivatalos jelöltet tudnak állítani. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) szombat reggeli adatai szerint a Jobbiknak 105 jelöltjét vették nyilvántartásba az egyéni választókerületi bizottságok.

Az országos lista bejelentésének határideje március 4., 16 óra.

Az országos listán legfeljebb háromszor annyi jelölt állítható, mint a megszerezhető mandátumok száma, a Jobbik listáján 203-an szerepelnek. Az országos listáról a 93 kiadható mandátumot a pártlistákra leadott szavazatok és a töredékszavazatok alapján osztják ki. Csak azok a pártok juthatnak mandátumhoz az országos listáról, amelyek a pártlistákra és a nemzetiségi listákra leadott összes érvényes szavazat legalább öt százalékát elérték. Közös lista esetén a küszöb 10 százalék, kettőnél több párt által állított közös pártlista esetén 15 százalék.

A Jobbik azzal, hogy nyilvántartásba vették országos listáját, jogosulttá vált arra, hogy tagot delegálhasson az NVB-be. Az NVB tagjainak száma attól függ, hogy a választáson induló hány szervezet tud országos listát állítani. A választás eredményének megállapítása után a testületben csak a választott tagok maradhatnak, illetve azon pártok delegáltjai, amelyek parlamenti frakciót tudtak alakítani.

A Jobbik országos listája a harmadik, amelyet az NVB nyilvántartásba vett; a testület korábban már nyilvántartásba vette a Fidesz-KDNP közös listáját és az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP választási szövetség országos listáját.

Vona Gábor ajánlja a Jobbik listáját, amelyet harmadik jelölő szervezetként jóváhagyott a választási iroda
Vona Gábor, a Jobbik elnöke, a párt miniszterelnök-jelöltje (j) a nagykanizsai Hevesi Sándor Művelődési Központban tartott lakossági fórumán 2014. március 1-jén. Mellette balról Zakó László, a Jobbik nagykanizsai képviselőjelöltje (b) és Pörzse Sándor, a Jobbik országgyűlési képviselője (k). MTI Fotó: Varga György
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.