galéria megtekintése

Megpecsételődött az újpesti kórház sorsa

8 komment


Danó Anna

November elsejétől megszűnik az aktív ellátás az újpesti kórházban – ezt hétfőn kora délután zártkörű „állománygyűlésen” már tényként jelentették be a dolgozóknak. A szocialisták és a civilek csütörtök este gyertyát gyújtanak az intézmény bejárata előtt.

Négy kórházi osztály – a belgyógyászat, a kardiológia, a sebészet és az ötágyas intenzív – átköltöztetésére készülnek Újpesten. Azonban míg itt ez a négy osztály most 160 ágyon gyógyít, az új helyre ennél lényegesen szűkebb kapacitás, 65 ágy kerül át. A fórumon elhangzott, hogy mindemellett az érintett osztályok valamennyi dolgozóját átveszi a Honvédkórház. A kórházi gyűlésen osztogatott szóróanyag szerint mindenkit változatlan fizetéssel, jogfolytonos munkaviszonnyal foglalkoztatnak tovább, ám a katonai kórház béren kívüli juttatásai átlagosan mintegy 40 százalékkal javíthatják az érintettek havi jövedelmét. Elhangzott az is, hogy kórház azért marad. Csak az aktív ellátást egy 400 ágyas krónikus és rehabilitációs intézmény váltja fel. Úgy tudjuk: az intézmény vezetői még tárgyalnak a kórházfenntartó hivatallal, hogy egy erős járóbeteg-ellátó részt is működtethetne a Károlyi a jövőben.

Úgy tudjuk: a fórumon nyíltan senki nem mondott kritikát. Elmaradtak az indulatos fölszólalások is. Meglepően nyugodt gyűlés volt – állapította meg az egyik távozó. Egy másik lapunknak különös politikai játszmának minősítette a történteket. Mint mondta: a kórház sorsa 2012-ben pecsételődött meg, amikor az akkori struktúraátalakítással elvitték a traumatológiát, ami ezután itt maradt, az arra jutó finanszírozási összegből már lehetetlen volt a kórházat működtetni. Nyilván azért is húzódott három évig a „kegyelemdöfés”, mert ezalatt itt szinte folyamatosan tartott a politikai kampány. Előbb a Kiss Péter halálával megüresedő parlamenti székért, aztán az országgyűlési, majd az önkormányzati pozícióért zajlott a politikai küzdelem. S míg ezek kitartottak, szó sem lehetett arról, hogy a 2012-es struktúraátalakítás torzójához bárki hozzányúljon. „Megnyugvás, hogy vége szakad az agóniának.”

Fotó: Földi D. Attila / Népszabadság

 

A fórumra politikusokat, így a polgármestert, illetve a kerületi képviselő-testület tagjait sem hívták meg. Trippon Norbert, a képviselő-testület szocialista csoportjának vezetője azt mondta: ők továbbra sem tartják megnyugtatónak, hogy Újpest és Rákospalota 180 ezer lakójának nem marad a kerületben aktív ellátása. Csütörtök este háromnegyed nyolckor gyertyát gyújtanak az intézményért a kórház bejáratánál.

A rendezvény után a Népszabadságnak Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere, aki korábban blogjában és a közösségi oldalán is elhatárolódott a kórház bezárásától, már azt mondta: a kórházi ellátás állami feladat és hatáskör, tehát a felelősség is az államé, hogy az újpestieknek mindezt biztosítsa. Ebben az önkormányzatnak nincs mozgástere. Amit lehetett, eddig is megtettek az újpestiek egészségügyi ellátásáért, s ez a jövőben sem lesz másként. Saját hatáskörben korábban is zajlott a háziorvosi rendelők felújítása, az újak építése, a szakrendelő átvétele, új eszközök vásárlása, amit például a helyi szocialisták nem támogattak. Sőt annak idején, amikor ők vezették a várost, hallani sem akartak a szakrendelő átvételéről, működtetéséről, tehát nekik semmi alapjuk ebben a témában bárkinek bármit a szemére hányni. A jelen helyzetben különösen felelőtlen dolog pártpolitikai érdekből alaptalanul riogatni az embereket. Hozzátette: az újpestieknek nem kell aggódniuk, cselekszenek, ha az újpestiek kórházi ellátása mégsem úgy alakulna, ahogyan remélik. Az önkormányzat információs csatornát működtet majd a jövőben, és a saját szakembereik ellenőrzik az ellátás színvonalát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.