galéria megtekintése

Lázár vs. civilek: boszorkányüldözés marsallbottal

4 komment


Csuhaj Ildikó

Nem bír csatát veszteni a kormány: hiába bukták el rég a „norvég hadjáratot”, még mindig harcolnak, mint az utolsó japán katona a dzsungelben.

Nincs okom a bocsánatkérésre - mondta Lázár János a Kormányinfó sajtótájékoztatón, amikor munkatársunk emlékeztette, korábban bocsánatkérést ígért arra az esetre, ha bebizonyosodik, hogy az Ökotárs Alapítvány szabályosan használta fel a rendelkezésére álló norvég pénzeket. A Miniszterelnökséget vezető miniszter - aki korábban egyike volt az alapítvány legkeményebb bírálóinak, sőt KEHI-vizsgálatot is elrendelt velük szemben - megerősítette, hogy a Norvég Civil Támogatási Alap ügyében megállapodás született, így a korábbi viták ellenére újraindul a program, és az alapból felhasználható lesz 37-40 milliárd forint. Ezt Lázár János konstruktívnak és korrektnek minősítette.

Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Viszont változatlanul fenntartja azt az álláspontját - mondta a Népszabadság kérdésére válaszolva -, hogy az Ökotárs Alapítvány alkalmatlan volt és most is alkalmatlan a norvég pénzek kezelésére,

 

"mert visszaélt a norvégok bizalmával".

Továbbra is meggyőződése, hogy az Ökotárs szabálytalanul ítélte oda a pénzeket alapítványoknak és civil szervezeteknek, ezért ragaszkodik a kormány ahhoz, hogy az alapítvány ne vegyen részt a jövőben a pénzek elosztásában.

Munkatársunk felvetésére, miszerint a NAV és más nyomozóhatóság is megszüntette a nyomozást a norvég pénzek ügyében, Lázár János nem reagált érdemben, mindössze annyit mondott,

"bízzuk ezt az Európai Bizottságra és a norvégokra, mert mégis az ő pénzükről van szó".

Egyelőre odáig jutottak el a tárgyalásokon, hogy megállapodtak az ominózus 37-40 milliárd forintról, és az elszámolás határidejét is meghosszabbítják 2016, illetve 2017 tavaszáig. A vádak azok voltak, már ami a személyét illeti, hogy megakadályozza a kritikus hozzáállásával ezen összeg elosztását - emlékeztetett, hozzátéve, természetesen a magyar kormány nevében járt el.

A 2014-2020-as időszak esetében még vita van arról, hogy a norvég pénzeket ki ossza ki. A magyar kormány ragaszkodik ahhoz, hogy nála legyen a marsallbot - fogalmazott.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.