Norvég miniszter: Magyarország szakított az európai értékekkel

"Mélységes aggodalmamat fejezem ki a magyar hatóságok civil társadalom ellen tett intézkedései, valamint a szólásszabadság korlátozásának kísérlete miatt. Az EGT és Norvég Alap célja, hogy támogassa az alapvető európai értékek érvényesülését. A magyar hatóságok szerződésszegő magatartása az ezen értékekkel való szakítást is jelzi" - jelentette ki Vidar Helgesen, európai ügyekért felelős miniszter.

A norvég kormány, hogy kifejezze aggodalmát a Norvég Civil Alapot érintő intézkedések miatt, 2014. június 4-én az oslói nagykövetet berendelte a norvég külügyminisztériumba, június 5-én pedig a norvég nagykövet tett látogatást a budapesti külügyminisztériumban – áll a norvég miniszter nyilatkozatában.

Régóta érkeznek Magyarországról olyan hírek, hogy a politika megpróbál beleavatkozni az EGT és Norvég Alap kezelésébe, és ez mélységes aggodalomra ad okot. A magyar hatóságok ellenzéki csoportok támogatásával vádolják a Norvég Civil Alapot, és példaként olyan társaságokat neveznek meg, mint a Transparency International Magyarország, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), vagy egy oknyomozó újságíró szervezet.

A magyar hatóságok ezért elrendelték a Norvég Civil Alap programjainak a vizsgálatát, ami ellentmond az EGT és Norvég Alap kezelését szabályozó egyezménynek, melyet Norvégiával, Izlanddal és Liechtensteinnel kötöttek. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal ellenőrei 2014. június 2-án reggel megjelentek az alapkezelő székhelyén, továbbá a konzorcium két másik tagjánál, és különböző dokumentumok átadását követelték.

- Elmondtuk a magyar félnek, hogy ez a vizsgálat ellentétes a megkötött megállapodásokkal, nyilatkozta Vidar Helgesen miniszter.

A Norvég Civil Alap működtetéséért és auditálásáért a donor országok, Norvégia, Izland és Liechtenstein felelősek, ami a magyar kormánnyal kötött egyezményben világosan le van fektetve. Magyarországon összesen 131 szervezet kapott támogatást a Norvég Civil Alaptól olyan programok megvalósítására, melyek a demokratikus értékeket érvényesülését, valamint a kisebbségi és társadalmilag sérülékeny csoportok jogait erősítik. A donor országok tervei közt szerepel az összes EGT és Norvég Alap által támogatott program auditálása. 2014 őszén 13 Civil Támogatási Alap, többek között a magyarországi Norvég Civil Alap auditálására kerül sor. A vizsgálatok és ellenőrzések eredményei nyilvánosak lesznek.

- Ha a magyar hatóságok a Norvég Civil Alap kezelését dokumentáló iratokba szeretnének betekinteni, azt a brüsszeli Finanszírozási Mechanizmus Irodától (FMO) kell kérni, szögezte le Helgesen miniszter.

Az EGT és Norvég Alap 2014. május 8-án felfüggesztette a magyarországi kifizetéseket. Ennek oka, hogy a magyar kormány megszegte az alapok lebonyolítására és monitorozására vonatkozó, az egyezményekben lefektetett kötelezettségeit. 2014. június 12-ére egy hivatalos egyeztetésre kerül sor, ahol köztisztviselői szinten tárgyalunk a magyar kormánnyal.

- A magyar kormány egyoldalúan megszegte az EGT és Norvég Alap kezelésére és lebonyolítására vonatkozó egyezményt. A magyar kormány eljárása sajnálatos, és ezt közöltük a magyar hatóságokkal - nyilatkozta Helgesen miniszter.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.