Normalizálódott a hóhelyzet

A szombat esti káoszhoz képest normalizálódott a helyzet az országban. Nincs járhatatlan út, a fővárosban is rendben járnak a buszok, villamosok és a vasút is menetrendszerűen indult el hajnalban. Azért a mindenhol feltámadt szél még okozhat problémákat.

Az elmúlt órákban a havazás intenzitása csökkent az országban, a reggel már csak a Dunántúl középső részéről, valamint az Északi-Középhegységből jeleztek havazást. A derült Zala megyében -15 és -18 fok körüli a hőmérséklet, keleten -4 fokot mutat a hőmérő higanyszála.

Palády Ferenc, az Útinform ügyeletese szerint a főutak általában latyakosak, hókásásak, az alsóbbrendű utak havasak. A Dunántúl északi, északnyugati részén enyhe szél viszi a havat, de egyelőre nem okoz fennakadást. Vasárnap napközben hóátfúvások okozhatnak gondot.

Rendkívüli események nincsenek az utakon, súlyosabb baleset sehol sem akadályozza a forgalmat. Hajnali 3-4 óra tájban megszűnt a torlódás Herceghalomnál az M1-es és az M0-s autóúton, ahol az éjszaka folyamán több kilométeres kocsisorok alakultak ki, mert a kamionok nem tudtak felhajtani az emelkedőkön.

Ködöt jeleztek Nagykanizsa, Veszprém és Borsod-Abaúj-Zemplém megye északi területéről, itt 100-200 méteres a látótávolság. Körmend környékén jegesedik az úthálózat.

A reggeli órákban még takarítják az utakat, ezért az Útinform arra kéri az utazni szándékozókat, hogy egyelőre még várjanak az indulással.

Budapest felszabadult

Szombat délután óta 20 centi hó esett Budapesten, de a tegnap esti káosznak vasárnap reggelre nyoma sincs. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) munkagépei hajnalra megtisztították a főútvonalakat, s a BKV járművei reggel üzemkezdéskor gond nélkül el tudtak indulni - közölte Horti Zsófia, az FKF szóvivője. A hókotrók azért dolgoznak most is éps egész nap; ha tiszta minden főút, akkor jöhetnek a mellékutcák.

Erős János, a BKV fődiszpécsere megerősítette az MTI-nek, hogy a közlekedési vállalat járművei mindenhol - a budai hegyvidéken is - közlekednek, miután az FKF munkagépei letisztították az utakat.

A vasút azért késik

A vasúti közlekedésben gondot okoz a havazás és az erős szél miatti hóátfúvás, valamint a hideg; több a késés, elsősorban a Miskolcot és Nyíregyházát érintő vonalon, valamint Budapest elővárosaiban.

A Keleti és a Déli pályaudvar nem tud fogadni vonatokat, mert elromlott a váltófűtés, bár a váltókat folyamatosan takarítják. A székesfehérvári vonalon már egyórás késések vannak hasonló okok miatt.

A miskolci és nyíregyházi "tengelyben", valamint a Budapest környéki elővárosi vonalakon szintén jelentős késésekre kell számítaniuk az utasoknak.

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a szél több helyen hóátfúvásokat okoz.

A MÁV felhívja a figyelmet arra, hogy a havas időjárás következtében a peronok, valamint a vasúti járművek lépcsői síkosak lehetnek, ezért arra kéri az utasokat, hogy a fel- és leszállásnál fokozottan ügyeljenek.

Hókotrók takarítják az M7-es autópályát Nagykanizsa térségében
Nagykanizsa, 2009. december 20. Hókotrók takarítják az M7-es autópályát Nagykanizsa térségében. Zala megyében nincs megközelíthetetlen település a szombaton esett 20-25 centiméteres hó miatt, de a teljes úthálózat havas, a várhatóan feltámadó szél pedig átfúvásokat okozhat. MTI Fotó: Varga György
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.