galéria megtekintése

Már a terhesség alatt érdemes felkészülni a visszatérésre

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 27. számában
jelent meg.


Ónody-Molnár Dóra
Népszabadság

Nóra kisgyermekes nő. Most tér vissza a munkaerőpiacra. Ehhez rengeteg döntést kell meghoznia, s ezek a további életét is meghatározzák. Ez afféle túlélőtúra, amelyet egy társasjátékkal modellezett a Jól-lét Alapítvány és a Nóra Hálózat a pénteken rendezett Norvégminta Fesztiválon.

„Néhány héttel vagy a szülés után. Már kimozdulsz. Szeretnél bevásárolni a közeletekben lévő bevásárlóközpontban. De nem engednek be a boltba a babakocsival. Mit teszel? Egyáltalán: felfedezted már a városodat babakocsival?” – ez az egyik eligazító kérdés a társasjáték egyik útelágazásánál. A válasz: az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH) kell fordulnunk akkor, ha indokolatlanul korlátozzák a mozgásunkat, ha visszük a babakocsit.

A hálózat Nóráról, Ibsen közel 140 évvel ezelőtt írt drámájának hősnőjéről kapta a nevét, aki mind a mai napig a női egyenjogúság jelképe. A mű aktualitását jelképezi a mottó is, amelyet a darabból kölcsönzött a Jól-lét Alapítvány a kisgyerekes anyáknak írt kézikönyvének előszavához. A cél az, hogy a nők – a jelenlegi, ehhez nem túl ideális feltételek ellenére is – a családjukon és az anyaszerepen kívül is kiteljesíthessék önmagukat.

A társasjáték a résztvevőket számos szituációval szembesíti a terhességtől a szülésen át az első munkahelyi konfliktusokig, a család és magánélet összeegyeztetésének nehézségeitől a sikeres munkaerő-piaci visszailleszkedésig. „Mikor mennél vissza dolgozni? Részmunkaidőben? Távmunkával? Hogy oldjuk meg a kisgyerekek elhelyezését, ha nem alkalmazkodik a bölcsőde nyitva tartása a munkahelyi beosztásunkhoz? Egyáltalán: mi van, ha nincs elérhető bölcsődei férőhely?” – záporoznak a kérdések, amelyek megválaszolását a Jól-lét Alapítvány szakértői segítik – ám nemcsak e társasjáték keretei között, hanem a való életben is.

 

A játék egyszerű: az „információs mezőkről” csak akkor lehet továbblépni, ha tudjuk a megfelelő választ arra a kérdésre például, hogy milyen ellátásokat vehetnek igénybe az apák. Vagy arra, hogy mit jelent a munkavállalást segítő, nemrégiben bevezetett gyed extra. A táblán vannak diszkriminációs mezők is – ezekre lépve egy-egy jellegzetesen diszkriminatív helyzetet modelleznek, amelyek végiggondolása újabb információkat jelent. Megtudható például, hogy semmilyen körülmények között nem lehet törvényes, ha a gyermekvállalási terveinkről érdeklődik egy munkaadó.

Szituációs társasjáték
Szituációs társasjáték
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Továbbá: nem szabad aláírni a közös felmondási nyilatkozatot sem, amíg nem konzultáltunk munkajogásszal. Jogász pedig elérhető az ország minden nagyvárosában a Nóra Hálózaton keresztül, illetve az EBH is működtet ilyen jellegű tanácsadást. A hatósághoz egyébként kifizetődőbb konfliktusos helyzetekben fordulni: nincs szükség ügyvédre, gyorsabb lefolyásúak az ügyek, mint a bíróságokon, ráadásul mediálásra is van mód.

A játék végén kiderül, érdemes már a terhesség előtt – de legkésőbb a kilenc hónap alatt – felkészülni a visszatérésre. A cégek általában hierarchikusak, és nem a munkavállaló érdekeiből indulnak ki. Tudatosnak kell lenni, hogy a munkaadók gondolkodását, igényeit kiismerve egy kisgyerekes anya kilobbizza a maga és családja számára a legjobb megoldásokat.

Nem véletlen, hogy a társasjátékot a Norvégminta Fesztiválon mutatták be. Ilyen és ehhez hasonló ügyekben valódi segítséget jobbára azok a civil szervezetek nyújtanak, amelyeket Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter bomlasztással vádolt. A fesztiválon a Norvég Civil Támogatási Alapból finanszírozott projektek mutatkoztak be.

Javaslat az uniós pénzek elosztására

A Norvégminta Fesztiválhoz kapcsolódva rendeztek konferenciát Budapesten a Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) támogatásainak szétosztásában közreműködő magyar és európai szervezetek.

Ahogyan Katrine Steinfeld, a budapesti norvég követség tanácsosa elmondta, Norvégia 16 országban működtet támogatási programot, és a civil kezdeményezések segítése mindenütt prioritás. A tanácskozáson hivatalosan nem esett szó a magyar kormánynak a norvég alap civiljei ellen indított támadásáról. Mint megtudtuk, az ügy pillanatnyilag parkolópályán van, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal beavatkozásának és az adószámok felfüggesztésének jogosságát bírósági kérésre az Alkotmánybíróság vizsgálja.

A támogatott országokból összegyűlt résztvevők elfogadtak egy közös álláspontot arról, hogy a minden érintett államban jól működő NCTA-pogramok mintájára az uniós források egy részét is hasonló elven kellene szétosztani: olyan célzott, szektorális fejlesztési pályázatokra lenne szükség, ahol megvalósul a kormányoktól független támogatásközvetítés, az állami bürokrácia bevett eljárásai helyett partneri kommunikációban választják ki a támogatásra érdemes projekteket. (H. M.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.