galéria megtekintése

Nógrádi György szokatlan dolgot alkotott

20 komment


Rab László

A biztonságpolitikai szakértő szokatlan műfajú könyvet írt, melyben keverednek a személyes élmények és a szakmai motívumok. A kötetet záró "nógrádis viccek, anekdoták" eléggé elkeserítő színvonalúra sikeredtek.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő könyvet írt. A 40 év alatt a Föld körül című művet a Kossuth Könyvkiadó hozta ki, hétfőn este tartották a bemutatót a budapesti Örkény Könyvesboltban. Tizenheten voltunk, családtagok, általános iskolai osztálytársak és rajongók vegyesen. A szokatlan műfajú könyvben keverednek a személyes élmények és a szakmai motívumok, egyesek saját nevükkel kerültek bele, mások álnévvel eltakarva.

Az Indexnek, a 444-nek és azoknak az orgánumoknak, amelyek a biztonságpolitikai szakértő szerint részt vettek "levadászásában", kész kincsesbánya lesz a szexizmust is kiaknázó memoár (a kötetet záró "nógrádis viccek, anekdoták" eléggé elkeserítő színvonalúak - R.L.).

Az egykori idegenvezetőből lett biztonságpolitikai szakértő azt mondta a bemutatón, hogy könyvét 60 éves korában kezdte írni, de a munka öt évig tartott, mert szerepelni mindig is jobban szeretett, mint írni. Szeretettel emlékezett "Horváth Pistára", az egykori bonni nagykövetre, akivel német ösztöndíjasként találkozhatott. Sokat köszönhetett "Balázs Jóskának", a Külügyi Intézet igazgatójának, Simai Mihálynak és Kende Péternek. A nyolcvanas éveket felidézve megjegyezte, hogy "Berecz Jánost rendkívül tehetségesnek" találta.

 
Nógrádi György
Földi Imre / Népszabadság

Megkérdeztük, mi lehet az oka annak, hogy egyes lapok érdeklődésének a kereszttüzébe került. Olyannyira, hogy az elmúlt hetekben már szélhámosnak is nevezték.

- Bejöttek hozzám riportot csinálni - mondta Nógrádi -, voltam olyan ostoba, hogy nem vettem föl, ez az én hibám, ha fölvettem volna, pontosan el tudtam volna mondani, hogy mit mondtak az első mondatokban. Mivel nincs hangfelvételem, bármit mondanék, nem tudnám bizonyítani. Szóba hozták igazgatósági tagságaimat, például a Somogyi Erdőgazdaságnál. Kérdezték, mennyiért vállaltam, mondtam, hogy ingyen. Jó, de akkor útiköltséget kapok - mondtam, még azt se.

Írtak a vezérigazgatónak, aki azt válaszolta, semmilyen költségtérítést nem kapok, de ezt nem hozták le. Egy tudományos tanács vezetője is vagyok, azt firtatták, mennyit kerestem vele - semmit. Az a véleményem, hogy engem levadásztak. Kilenc nappal a kormány előtt mondtam ki, hogy falat kell építeni a határra, ez sok ember szemében bűnnek számít. Soha nem egyeztettem erről a kormánnyal, de mivel járom Európát, mert meghívnak előadni, tökéletesen látom, hogy az európai hangulat hogyan változik.

- Akkor a kerítés beváltotta a hozzá fűzött reményeket? - kérdeztük a szakértőt.

- Nem. Összeurópai megoldás kellett volna, ez máig nincs meg, a hétvégén Németországban a CDU, a CSU és az SPD megállapodni sem tudott. Magyarország az ötödik a sorban a kerítésépítők között. Többen elkezdték építeni, mások tervezik. Egyedül én vettem részt a német katonai felsővezetés kétnapos továbbképzésén, engem hívtak elnökölni és előadást tartani múlt héten egy európai biztonságpolitikai konferenciára, a nézeteim igazolódtak. De én egyetemi tanár vagyok, és nem politikus.

Leírták, mondta Nógrádi György, hogy soha nem volt az osztrák honvédelmi miniszter tanácsadója. Másnap a tanácsadó testület elnöke küldött az Indexnek és neki egy hivatalos levelet, hogy "tizenéve ott vagyok, soha útiköltséget nem vettem föl, satöbbi". Egy életrajzban az szerepelt, hogy a svéd akadémiának is tagja, ez nem volt igaz, leszedték a honlapról. "Ettől az egy dologtól eltekintve valamennyi állítást tudom cáfolni" - mondta a világutazásairól sztorizós könyvet író Nógrádi György.

- Mit cselekszik? Beperli a magát befeketítő lapokat?

- Ez az én dolgom lesz - mondta sejtelmesen egymás után többször is Nógrádi, és hozzátette: a megfelelő időben meghozza a döntést.

Nógrádi György azt is elmondta, nem igaz, hogy az "állami" médiában kizárólagosan szerepeltetik, hívják az M1-en kívül más tévékbe is szakérteni, csak a hétfői napon négy rádióban és négy tévében szerepelt. - Nem igaz, hogy csak engem hívnak, ezt is állították rólam. Ha hívnak, órákig készülök előtte, boldogan megyek, és ezt mindig ingyen csináltam. Életemben kétszer vettem föl pénzt szereplésért, egyszer 9/11, egyszer pedig az afganisztáni háború után. Soha egy fillért nem kaptam és nem kértem a rádió- és a tévészerepléseim után a 35 év alatt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.