Tudományos munkát nem végez, de mindenhol nyilatkozik

Az Orbán-kormány menekültügyi intézkedéseit rendre támogató Nógrádi György, aki sokat szerepel a médiában biztonságpolitikai szakértőként, nem rendelkezik tudományos tevékenységgel, nem idézik, és ahol elnökségi tagnak mondja magát, ott nem ismerik. Nógrádi szerint fontosabb, hogy neki mindenkinél több a médiaszereplése.

Portrét akart készíteni Dezső András, az Index újságírója Nógrádi György biztonságpolitikai szakértőről, aki különösen a menekültügy kapcsán sokat szerepel a magyar - főként a kormánypárti - médiában. Júniusban ő volt az első, aki a köztévében szakértőként megemlítette, hogy fizikai határzárat kellene építeni, és kilenc nap múlva a kormány már döntött is a drótakadály megépítéséről. Nógrádi azóta is mindennapos szereplő a köztévében, 20 ezres rajongói oldala van a Facebookon, és telt házas előadásokat tart Budapesten és vidéken.

Az újságíró megkérdezett más biztonságpolitikai szakértőket is, akiknek nem volt túl jó véleményük Nógrádiról. Azt mondták, Nógrádinak nincs tudományos tevékenysége, ezért nincs miről véleményt alkotni. Ha ugyanis nincs tudományos tevékenység, akkor nincs idézettség sem, márpedig minél magasabb az idézettség, annál jobban elismerik a saját szakmabelijei az illetőt.

Nógrádi György nem tulajdonított ennek jelentőséget. Azt mondta, a többi egyetemi tanárnak lehet, hogy több az idézettsége, de kevesebb a médiaszereplése. Az idézettség más vetület, de ő a közelmúltból 134 tévé-, 162 rádiószereplést, továbbá 61 újságcikket mondhat magáénak, és 56 nagy konferencián vett részt.

Mindezek ellenére az oktatói önéletrajzába fontosnak tartotta beírni, hogy a Svéd Nemzetvédelmi Egyetemnek elnökségi tagja. Dezső András felhívta ezt az egyetemet, ám ott azt állították, hogy nem elnökségi tag, és nem is volt soha.

Az Országos Doktori Tanács honlapján szereplő szakmai életrajza szerint Nógrádi a 2011 óta működő ausztriai Európa Egyetem rektorhelyettese. Az újságíró utánanézett, és azt találta, hogy ez az egyetem nem működik. Nógrádi György úgy kommentálta ezt, hogy még nem működik, de majd fog. Formailag létrejött, a valóságban még nem.

Nógrádi György médiabeli szakértői karrierjét azonban még az 1990-es években kezdte. Az Index cikke szerint a szocialista–szabad demokrata kormányok idején állami cégek felügyelőbizottságaiban volt tag. Ő vezette például a Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. (HM EI Zrt.) felügyelőbizottságát. Az akkori vezérigazgató egy korrupciós botrányba keveredett, és a vádlottak padján ül.

A második Orbán-kormány idején Nógrádi elvesztette ezeket a megbízásait. A HM EI Zrt. azonban most is fontos és jól jövedelmező megbízáshoz jutott a déli határok melletti műszaki zár építésében. Maga Nógrádi György pedig Tarlós István ajánlására újra kapott felügyelőbizottsági posztot a Fővárosi Biztonsági Iroda Kft.-nél, havi 150 ezer forintos díjazásért. Tarlóssal jó a kapcsolata, példa erre, hogy tavaly a Bécsben működő Európa Akadémia, amelynek Nógrádi az elnöke, a szervezet nagydíjával tüntette ki Tarlós Istvánt.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.