Nő is vezethet kukásautót

Női pályázó jelentkezett egy hulladékszállító járműre sofőrnek álláshirdetés alapján Békéscsabán. A hölgy a pályázati feltételeknek megfelelt, mégsem alkalmazták, mert a hirdető cég nem foglalkoztat női alkalmazottakat. 

Az elutasított nő eljárást indított az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál. Az eljárás alá vont cég képviselője megerősítette, hogy kizárólag férfiakat alkalmaznak a hirdetett munkakörben. A hosszú ideje fennálló gyakorlatot azzal indokolták, hogy a munka zajjal, porral, fertőzésveszéllyel jár, és a szeméttelepi munkakör tradicionálisan férfiak alkalmazását kívánja meg. Női vizesblokkokat, öltözőket nem alakított ki a munkáltató - írja a beol.hu.

A hatóság megállapította, a cég munkáltatóként köteles az egyenlő bánásmód követelményét megtartani. Ez sérül, ha egy személy vagy csoport valós vagy vélt neme miatt részesül hátrányos megkülönböztetésben. Jogsértő a munkához való hozzájutásban, az álláshirdetésben, a felvételnél, az alkalmazási feltételekben is a hátrányos megkülönböztetés. Nem jogsértő azonban a munka jellege vagy természete alapján indokolt megkülönböztetés, amely az alkalmazásnál számba vehető minden lényeges és jogszerű feltételre alapított és arányos. A hatóság megvizsgálta, hogy a tárgyi feltételek hiánya miatt alkalmazott megkülönböztetés jogszerű-e a törvény szerint. Megállapította, hogy az érintett cég gyakorlata önkényes és indokolatlan, mert a női öltöző kialakítása nem a munka természetével, illetve jellegével függ össze, hanem a munkafeltételek biztosításával.

A cég tehát azzal, hogy hulladékszállító jármű vezetésére a tárgyi feltételek hiányára hivatkozással nem alkalmaz női munkaerőt, a női nemhez tartozással összefüggésben megsértette az egyenlő bánásmód követelményét. A hatóság megtiltotta a jogsértő magatartás folytatását, bírságot szabott ki, és elrendelte a jogerős határozat nyilvános közzétételét 30 napra a honlapján.

Az eljárás alá vont cég a határozattal szemben keresetet nyújtott be a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.