No-go zóna? Ülj le, fiam. Egyes – négy ország leléptette az Orbán-kormányt

A brit nagykövetség után Németország, Franciaország és Svédország budapesti missziója is tiltakozott a kvótanépszavazásra készített hangulatkeltő kampányfüzet ellen.

A brosúra tanúsága szerint több olyan európai ország van, amelynek egy-egy városa tele van úgynevezett no-go zónával, ahol – állítja a Rogán Antal kabinetminiszter égisze alatt összeállított kommüniké – „a hatóságok nem képesek ellenőrzésük alatt tartan", nem érvényesül a befogadó társadalom jogrendje. A kampányfüzet több száz ilyen no-go zónát említ.

Az öt érintett ország – Belgium, Svédország, Németország, az Egyesült Királyság és Franciaország – budapesti nagykövetségeit a 444 kérdezte meg, hogy mi igaz ebből. A belga nagykövetség nem volt hajlandó kommentálni a kampányfüzetben szereplő állításokat, de mindegyik másik elítélte a több száz no-go zónáról szóló hangulatkeltést.

Niclas Trouvé svéd nagykövet emlékeztetett, hogy országa már áprilisban jelezte az ezzel kapcsolatos kifogásait a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, kérve, hogy a tárca távolítsa el az ilyen értelmű információkat a honlapjáról. Ez nem történt meg, éppen ellenkezőleg, most több százezer példányban kinyomtatva terjesztik őket. Emiatt a svéd nagykövetség Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hivatalához fordult.

Szijjártó nemrég a brit közszolgálati csatorna, a BBC Newsnight című televíziós műsorában is szerepelt a kampányfüzet miatt. „Ön elhiszi, amit állít" – a műsorvezető, Evan Davis szinte alázta és nyíltan kinevette a magyar tárcavezetőt a kampányfüzet állításairól szóló beszélgetésben. A brosúra ellen tiltakozott a brit külügyminisztérium is, a budapesti nagykövetség pedig a következő választ adta a 444 kérdésére az üggyel kapcsolatban: „A tájékoztató füzetben foglaltak nyilvánvalóan nem felelnek meg a valóságnak: az Egyesült Királyságban nincsenek olyan területek, ahol a brit törvényeket ne lehetne betartatni."

Németország részéről hasonló hangnemben nyilatkozott Heinz-Peter Behr budapesti nagykövet hivatala is, amely hangsúlyozza, a német jogrend a köztársaság egész területén korlátlanul hatályban van. A nagykövetség invitál: „Örülünk annak, hogy minden évben számos magyar ellátogat Berlinbe és más német tartományokba is. Jó lelkiismerettel tudunk arra biztatni, hogy használják ki Európa nyitott határait, ápolják a magyarok és németek közötti cserét, és ennek során alkossanak saját képet a másik országról."

A franciák eközben egy élccel intéznek el mindent, ami a kampányfüzetben a no-go zónáról szól. „Ez az igencsak egzotikus hangzású kifejezés tudomásunk szerint nem felel meg a francia nyelv egyetlen ismert fogalmának sem" – hívja fel a figyelmet az Éric Fournier nagykövet vezette budapesti misszió. Ha az Orbán-kormány valamilyen hátrányt szenvedő városnegyedekre gondol Franciaországban – fűzi hozzá a nagykövetség – emlékeztetik, hogy köztársaságuk törvényei „különbségtétel nélkül" a francia területek egészén, illetve a Francia Köztársaság valamennyi lakójára nézve alkalmazandóak, tekintet nélkül a lakóhelyükre, származásukra vagy vallási hovatartozásukra.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.