Van adósság, amit csak azért sem fizet ki a Klik

Bár az államtitkár szerint lényegében megszüntették a Klik tartozásait, az óbudai önkormányzat immár harmadik éve vár a pénzére.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ a létrehozása utáni években csillagászati adósságokat termelt. A kormány a költségvetési tartalékból volt kénytelen kipótolni a közoktatást irányító szervezet büdzséjét, hogy eltüntessék a botrányos méretű, 17 milliárdos tartozásállományt. Márciusban, a 38 milliárd forintnyi plusz pénzből két hét alatt fizettek ki 90 ezer lejárt számlát, amelyek összértéke megközelítette a 9 milliárd forintot.

Augusztusban, a tanév kezdete előtt néhány nappal Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára már azt jelentette be, hogy fél év alatt 97 százalékkal csökkentették, és "lényegében" meg is szüntették a Klik tartozásait. Az államtitkár által már elhanyagolható méretűnek nevezett hátralékok akkor 466 millió forintot tettek ki.

Van azonban olyan tétel a hátralékok között, amelyet a kormánytól megkapott keret ellenére sem hajlandó kifizetni az intézményfenntartó. A Népszabadság Online információi szerint az óbudai önkormányzat hiába kérte több alkalommal, eddig rendszeresen kihagyták az adósságrendezésből.

Az önkormányzat közérdekű adatigénylésünkre adta ki a vitás ügyletre vonatkozó információkat. Eszerint a Kliknek jelenleg is 33,8 milliós fennálló tartozása van az önkormányzat felé Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat III. kerületi tagintézmény Vihar utca 31. szám alatti épületének működtetési költségei miatt.

A pedagógiai szakszolgálatok működtetése 2013. január 1-től egy törvénymódosítás értelmében lett állami feladat, ezt megelőzőleg az önkormányzatok működtették őket.

A III. kerületi szakszolgálat Vihar utcai épülete a magyar állam tulajdonában van, az ingatlanra azonban használati joga volt az önkormányzatnak. Erről csak a 2014 júniusában meghozott határozatában mondott le a képviselő-testület. Az önkormányzat, noha már nem volt kötelessége, 2015 júliusáig ellátta a működtetői feladatokat a tagintézmény telephelyén azért, hogy az intézmény működése zavartalan és továbbra is magas színvonalú legyen.

Az önkormányzat sajtóosztálya szerint az eltelt 3 évben levélben és személyesen is folyamatosan keresték a Klik elnökét, valamint a köznevelésért felelős állami vezetőt. Ám annak ellenére, hogy elismerték a tartozást, a mai napig nem történt meg ennek rendezése - írta az önkormányzat.

Kerestük a Kliket, hogy miért nem fizeték ki a tartozásukat, de egyelőre nem érkezett meg a válasz. Amint megkapjuk, frissítjük cikkünket. 

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.