galéria megtekintése

Fel kellene készülni egy esetleges merényletre

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 04. számában
jelent meg.


Fekete Gy. Attila
Népszabadság

Meg kellene kezdeni a társadalom felkészítését egy esetleges terrortámadás következményeinek a kezelésére – állítja Végh József kriminálpszichológus. Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke is osztja e véleményt.

Pártállástól függően próbálják felnagyítani vagy relativizálni a politikusok az Iszlám Állam elleni katonai szerepvállalásunk lehetséges következményeit. Magyarország mérete, földrajzi elhelyezkedése, az itt élő kicsi, gyökeret vert muzulmán kisebbség radikális iszlámot elutasító attitűdje miatt a döntés támogatói szerint annak ellenére sem nőtt a terrorfenyegetettségünk, hogy az iraki kormány felkérésére a parlament 150 őrkatonát küldött az Iszlám Állam elleni koalícióba.

Az ellentábor azonban úgy véli, a döntéssel automatikusan felkerültünk az Iszlám Állam potenciális terrorcélpontjai közé. Mindkét állításban sok az igazság a lapunk által megkérdezett szakértők szerint. Magyarország valóban nem tartozik a terroristák elsődleges célpontjai közé, ami viszont nem jelenti azt, hogy nem potenciális célpont.

Az Iszlám Állam hónapokkal ez előtt új „katonai doktrínát” hirdetett: „Ölj ott, ahol vagy és azzal, amivel tudsz!” – üzenték híveiknek. Így viszont nagy valószínűséggel még az Iszlám Állam illetékes vezetői sem tudnák megmondani, hol lesz a következő terrortámadás. Az akciók megszervezése és végrehajtása a helyiekre van bízva.

 
Rengetegen emlékeztek Párizsban a Charlie Hebdo elleni támadás áldozataira
Rengetegen emlékeztek Párizsban a Charlie Hebdo elleni támadás áldozataira
Charles Platiau / Reuters

Elég, ha valaki bekattan

– Elég egy bekattant ember, még csak az sem kell, hogy muszlim legyen. Elég, ha kilátástalanságát vallási köntösbe öltöztetve elkezd lövöldözni, vagy az autójával nagy sebességgel a villamosmegállóban várakozók közé hajt. Nincs az a titkosszolgálat, amelyik az efféle terrorakciókat meg tudná előzni. Legfeljebb véletlenül sikerülhet – állítja Tarjányi Péter rendőrségi szakértő. Nógrádi György egyetemi tanár, biztonságpolitikai szakértő elöljáróban arra emlékeztetett, hogy ma a világon sehol sincs abszolút biztonság.

Nógrádi szerint az Iszlám Állam elleni missziónál elhúzódó háborúra kell számítani, ezért valószínű, hogy a magyar szerepvállalás 2017 decemberi határidejét meg kell majd hosszabbítani. A biztonságpolitikai szakértő is úgy véli azonban, hogy nem állt be minőségi változás az ország, illetve Magyarország külföldi érdekeltségeinek veszélyeztetettségében. De Magyarország nem engedheti meg magának, hogy ne vegyen részt ebben a műveletben. Amikor beléptünk a NATO-ba, majd az Európai Unióba, értékrendszert is választottunk, amelyet kötelességünk megvédeni, mondta. És vállalnunk kell az ezzel járó kockázatokat is.

Figyelnek a vagyonőrök

Részben ennek a rizikónak a csökkentése érdekében kérte a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke, Német Ferenc a Belügyminisztérium segítségét a vagyonőrök felkészítéséhez az Iszlám Állam elleni magyar katonai szerepvállalás nyomán várható esetleges akciókra.

– Jellemzően nem rendőrségeket, vagy a különleges alakulatok bázisait támadják Európában a terroristák, hanem plázákat, vasutakat és pályaudvarokat, ahol civil vagyonőrök teljesítenek szolgálatot – magyarázta Német. – Célszerűnek látszik időben tisztázni olyan alapvető kérdéseket, mint hogy egy esetleges terrorakció helyszínén mit tegyenek a biztonsági őrök a hatóságok megérkezéséig, és amit tenni kell, azt hogyan tegyék.

A tárgyalások még nem kezdődtek meg. Érdeklődésünkre a Belügyminisztérium illetékese kitérő választ adott, hogy szükségesnek tartják-e a vagyonőrök felkészítését arra, mi a teendő egy terrortámadás esetén. Hivatalosan meg nem erősített értesülésünk szerint az óvatosság oka az, hogy a tárca el akarja kerülni, hogy a lakosság pánikba essen.

Itt az idő!

Márpedig Végh József kriminálpszichológus, túsztárgyaló szerint épp itt lenne az ideje, hogy az állam megkezdje a társadalom felkészítését egy esetleges terrortámadásra. Szerinte mindig voltak, vannak és lesznek olyanok, akik természetüknél fogva mindentől félnek, pánikba esnek. Miattuk azonban a nagy többség „kiképzését” nem szabadna tovább halogatni.

– Az olyan terrorszervezetek, mint amilyen az Iszlám Állam is, mindig találnak majd öngyilkos merényletekre kapható embereket, ezért nem az a kérdés, hogy lesz-e Magyarországon valamikor terrortámadás, hanem az, mikor, és ha bekövetkezik milyen következményekkel jár majd – mondja Végh.

Végh József szerint a terrorakciók megelőzésére, felderítésére vannak hatóságok, a társadalom azonban nem készült fel arra, hogy nem minden terrorakció előzhető meg. Tudomásul kell venni, hogy amit eddig csak a tévében látott az ország – vagy ami 1991-ben a Ferihegyi úton történt, amikor egy kivándorló orosz zsidókat szállító busz ellen követtek el pokolgépes merényletet – az itt is megtörténhet.

A kriminálpszichológus szerint hasonló tréningeket kellene tartani a potenciális terrorista célpontnak számító helyen dolgozóknak, illetve az ezek környezetében élőknek – aztán fokozatosan mindenki másnak is –, mint amilyen gyakorlatokat a földrengésektől leginkább veszélyeztetett országokban tartanak rendszeresen. Végh szerint kevésbé lesz stresszes egy merénylet után az az ember, akit kiképeztek arra, hogy „ilyenkor mit kell tennie”.

Molnár Zsolt, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának elnöke szerint már csak az Iszlám Állam új katonai doktrínája is indokolja a lakosság felkészítését. Nem mellesleg az embereknek a terrorellenes tréningeken megszerzett tudása nemcsak egy esetleges merénylet után, hanem katasztrófák, például árvizek, kiterjedt tűzesetek, és más vészhelyzetek esetén is hasznos lenne.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.