galéria megtekintése

Papírt sem kaphatnak gyermekük haláláról

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 17. számában
jelent meg.


Rab László
Népszabadság

Meghalt egy 400 grammal, 21 hétre született baba július 3-án. Kislány volt, tíz percig élt. Megkapta a születési anyakönyvet, az adó- és taj számot. A kórház viszont nem adta ki a patológiai jelentést az anyának, aki bejelentést tett a rendőrségen.

A fővárosi Bajcsy-Zsilinszky Kórház szülészet-nőgyógyászati osztályának zárójelentésében az áll, hogy Rácz Elvira zavartalan terhességből született, a számított 21. gesztációs héten 400 gramm súllyal. Születését követően életjelenségeket mutatott, szívfrekvenciát észleltek nála. Extrém kis súlya miatt intubálni nem tudták, tíz perc után – tekintettel az extrém fokú éretlenségre – az újraélesztést felfüggesztették. Az anyai vércsoport helyén ez a bejegyzés szerepel: ismeretlen.

Patológiai jelentés híján nincs halotti anyakönyvi kivonat
Patológiai jelentés híján nincs halotti anyakönyvi kivonat
Kurucz Árpád / Népszabadság

A Monoron élő édesanya, Fedko Vira a következőképpen idézte fel a történteket: – A gyermek koraszülött volt, de élve született, látni nem láttam egyszer sem. A szülés után az ápolónő egyből kivitte a szülőszobából. Az orvos azt mondta, hogy 21 hetes korát figyelembe véve a gyermekkel minden rendben van. Megkérdezte, mi lesz a neve. Mondtam neki, hogy Elvira. Egy óra múlva ugyanez az orvos visszajött hozzám, és elmondta, hogy sajnálja, de a gyerek meghalt.

 

Másnap, július 4-én meglátogatta Fedko Virát egy önkormányzati ügyintéző a születési anyakönyvi kivonat kiállítása végett. Az anya mondta neki, hogy a lánya meghalt. Az ügyintéző közölte: mivel élve született, ki kell állítani a dokumentumot. Amikor Fedko Vira még aznap távozott a kórházból, kapott egy igazolást a magzat elhalálozásáról. Ebben az áll, hogy a baba 10 perces korában halt meg. Otthon az anya felvette a kapcsolatot a monori védőnővel, aki közölte, a halotti anyakönyvi kivonatot nem tudják kiállítani, mert hiányzik a patológiai vizsgálati jegyzőkönyv. Az önkormányzattól felhívták a kórházat, ahol azt mondták, megvan a papír, másnap délig elküldik. Nem küldték el. A következő héten sem.

– Az önkormányzattól hiába telefonálgattak – mondja az anya –, halogatták a patológiai papír elküldését. Azt javasolták, menjek be személyesen érte. Közben megkaptuk postán a gyermek adó- és tb-kártyáját. Amikor személyesen bement a nőgyógyászatra – állítja a bejelentésében –, azt mondták neki, hogy elküldik majd a papírt levélben. A kórház jogi osztályát is felkereste, ahol azt kérték tőle, írja le e-mailben a panaszát. Leírta.

– A férjem szeptember 25-én felhívta a kórház patológiai osztályát, ahol azt mondta neki egy orvos, hogy megvan a hatpéldányos jegyzőkönyv, csak még valahová fel kell küldeni aláírásra – mondja az anya. – Szeptember 30-án is felhívta az osztályt, ekkor is azt mondták, ott van a papír, de még a főorvosnak alá kell írni. Amikor 15 perc múlva újrahívtuk, az orvos azt mondta: nincsen papír, nincsen gyerek. Menjünk be a kórházba, és a szülészeten intézzük úgy az egészet, hogy abortusz történt, nem pedig szülés. Csak így tudják elintézni a dolgunkat, csak így jövünk jól ki az egészből.

Az anya elment a rendőrségre, ahol azt állította: a kórházban mindenhol lerázták. A kiállított papírok is hibásak,mert az áll a zárójelentésben, hogy egy nő műtötte, miközben őt férfi orvos operálta. „Szeretném tudni, hogy mi lett a gyermekemmel, hol van most, tényleg halott-e, miért nem állítják ki a szükséges papírokat. A cselekmény elkövetésével gyanúsítani senkit nem tudok” – fogalmazott az anya szeptember 30-án a rendőrségen.

Megkerestük az ügyben Bodnár Attilát, a Bajcsy-Zsilinszky kórház főigazgatóját. Ezt a választ kaptuk: „Hivatkozva Fedko Vira bejelentésével összefüggésben megküldött megkeresésére, tájékoztatom, hogy a bejelentő 2014. szeptember 24-e napján kereste meg e-mail útján intézetünket az esettel kapcsolatban. A bejelentés alapján a belső vizsgálatot megindítottam, amely még jelenleg is folyamatban van.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.