galéria megtekintése

Lázár csúsztatott, nincs megegyezés a paksi fűtőelemekről

9 komment

Munkatársainktól

Kész a megegyezés a paksi fűtőelem-beszerzésről az Euratom Ellátási Ügynökséggel (ESA), „sikerült minden kérdést tisztázni, a kifogásokat eloszlatni és parafálni a megállapodást" – jelentette kedden este Brüsszelből Lázár János. Azóta kiderült, a Miniszterelnökséget vezető miniszter egyik állítása sem helytálló: nincs megállapodás, rengeteg részletkérdés vár még tisztázásra, parafálásról (vagyis jóváhagyásról, illetve aláírásról) pedig végképp nincs szó.

– Nem tudjuk megerősíteni a hírt, miszerint megállapodás született volna az ESA és a magyar kormány között a fűtőanyag-ellátásról – így nyilatkozott Brüsszelben munkatársunk kérdésére az Európai Bizottság energiaügyi szóvivője. A később írásban is átküldött tájékoztatás szerint az Arias Canete energiaügyi biztos és Lázár János között lezajlott konstruktív megbeszélések után – amelyeken az energiaunió végrehajtását és az energiaellátás biztonságát érintő témák kerültek szóba – a bizottság képviselője jelezte: úgy értesült, hogy a magyar hatóságok és az ESA felújították a tárgyalásokat a nukleáris fűtőanyag-ellátásra vonatkozó megállapodásról annak érdeké­ben, hogy az megfeleljen az európai szabályoknak.

Kulcskérdés a fűtőanyag-ellátás
Kulcskérdés a fűtőanyag-ellátás
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

– Tudomásunk szerint a magyar hatóságok és a luxemburgi székhelyű ESA között még folynak a megbeszélések, ezeken azonban az Európai Bizottság nem vesz részt. Bízunk abban, hogy a tárgyalások alapján olyan megállapodás születik, amely megfelel az EU és ­Euratom-szerződés fűtőanyag-diverzifikációra vonatkozó követelményeinek – írta a bizottság illetékese.

 

Kedden valójában két egyeztetés zajlott párhuzamosan: az egyiken Canete tárgyalt Lázárral az uniós és a magyar energiapolitika ütközéseiről, a másikon pedig Sonkodi Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára az ESA képviselőivel a paksi fűtőanyag-ellátásról, amelynek módját (a ­Roszatom monopóliumát) korábban az ügynökség elfogadhatatlannak minősítette.

Úgy tudjuk, Lázárt a hűvös hangulatú tárgyalásokon nemcsak az ­uniós szabályokkal összeegyeztethetetlen fűtőelemüzlet miatt vonták kérdőre, hanem azokkal az energiapiaci jogsértésekkel kapcsolatban is, amelyek nyomán Brüsszel kötelezettségszegési eljárásokat indít Magyarország ellen. A kormány minden fronton engedni kényszerült, megállapodás azonban már csak azért sem születhetett, mert sem a bizottság, sem a magyar kormány nem aláíró fél az üzemanyag-ellátás kérdé­sében.

Valójában arról egyeztek meg elvi szinten (nem Lázár, hanem Sonkodi Balázs és az ESA munkatársai), hogy új eljárás indul a fűtőanyag-vásárlás engedélyezésére, a tárgyalásokba immár az ESA-t is bevonják, és azt a finn modellt tekintik példának, amelyet a Fennovoima társaság kötött az ESA-val. Ennek lényege, hogy az ott is Roszatom-kivitelezésben épülő erőműnél a garanciá­lis időszakban az orosz cég szállítja a fűtőanyagot, a későbbi beszerzésekre pedig nemzetközi tendert írnak ki.

Nyilvános lehet Paks II. vételára

Az MNV tavaly vásárolta meg a Magyar Villamos Művektől a Paks II. Zrt.-t, a paksi bővítés projektcégét. A vételárat eddig titokban tartották, de az Energiaklub a TASZ-szal együttműködve pert indított. A tegnapi elsőfokú, nem jogerős ítélet szerint az MNV-nek ki kell adnia az adásvételi szerződést.Az atomerőmű fűtőanyag-ellátása a beruházás kulcskérdése.

Különbség ugyanakkor, hogy ott nincs közpénz az üzletben, a Roszatom saját tőkével is beszállt a finn vállalkozásba, és a használt fűtőelemekről Finnország gondoskodik. Az orosz–magyar megállapodásnak viszont központi része volt, hogy amíg a Roszatomtól vesszük az üzemanyagot, addig visszavihetjük Oroszországba a kiégett fűtőelemeket.

Védősisakok a Pakis Atomerőműben. A tárgyalásokba most már az ESA-t is bevonják
Védősisakok a Paksi Atomerőműben. A tárgyalásokba most már az ESA-t is bevonják
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Most ezt az egész konstrukciót újra kell tárgyalni, és az orosz felet kárpótolni kell az elmaradt hasznáért (a fűtőanyag-szállítás az egész beruházás legnagyobb profittartalmú része, önmagában mintegy hárommilliárd euróról szólt az eredeti, a Roszatomnak húszéves ellátási jogot biztosító szerződés alapján). Szakértők szerint kompenzáció­ként korábban szóba került a magyar gáztároló-kapacitás nagyobb hányadának átengedése, illetve az az akvizíció is, amelynek keretében az MVM és a Mol megvenné az olasz Enel többségi részesedését a Roszatom csőd felé tartó szlovákiai atomerőmű-beruházásában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.