Nincs már Hoffmann Rózsa, mégis áll a bál

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) feltétlenül szükségesnek tartja a Felsőoktatási Kerekasztal összehívását még a felsőoktatási törvény módosítása előtt. A szervezet az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében megdöbbentőnek nevezte a jogszabály módosításának "abszurd időpontját", a megelőző konzultációk hiányát és a Felsőoktatási Kerekasztal negligálását a kérdésben.
Közleményükben - amely szerint értetlenül állnak Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter sajtónyilatkozata előtt - kitértek arra is, hogy jelenleg a felsőoktatás kormányzati irányításának nincs felelős vezetője, s álláspontjuk szerint mindez beláthatatlan következményekkel járhat.

A FDSZ feltétlenül szükségesnek tartja, hogy a kormány még a felsőoktatási törvény módosítása előtt haladéktalanul hívja össze a Felsőoktatási Kerekasztalt, és folytasson érdemi egyeztetést a tervezett módosításokról a felsőoktatás résztvevőivel - írták.

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter hétfőn budapesti sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a kormány a felsőoktatási törvény módosítását kezdeményezi; a változtatással lehetővé válik szeptembertől a kancellári rendszer bevezetése a felsőoktatási intézményekben. A kancellári rendszer a felsőoktatási intézmények gazdasági menedzsmentjét és a gazdálkodás irányítását érinti - mondta a tárca vezetője, aki szerint meg kell teremteni a megfelelő viszonyt az egyetemi autonómia és a felelős, hatékony gazdálkodás között. A módosítás értelmében visszaáll az a rend, hogy a szenátus választja meg a rektorjelöltet, akit a miniszteren keresztül az államfő hagy jóvá - ismertette Balog Zoltán.

A törvénymódosítás értelmében a Pető Intézet teljes egészében állami fenntartásba kerül, és a javaslat lehetővé teszi a Testnevelési Egyetem leválását is a Semmelweis Egyetemről. A javaslat megteremti a duális képzés megszervezésének lehetőségét is a felsőoktatásban.

A miniszter jelezte: szeretnék, ha a javaslatot még a nyári szünet előtt elfogadná az Országgyűlés.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.