Nincs kollégium, albérlet, ha kerekesszékes vagy

Endrédi Bálint két hónapja keres kollégiumi helyet, akadálymentes szállást Budapesten, sikertelenül. Ha a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) nem segít a fiúnak, kétséges, hogy folytatni tudja-e a főiskolát.

A rendkívüli helyzetre való tekintettel a szövetség székházának akadálymentes vendégszobájában biztosít szeptembertől lakhatást a mozgássérült főiskolásnak. Az elérhető albérletek, kollégiumi helyek ugyanis nem akadálymentesek.

A MEOSZ szerint azonban a probléma ennél többeket érint, miközben a kormány jól láthatóan még nem érzékeli a probléma súlyát. A 2015–2018-es időszakra szóló Intézkedési Tervbe ugyan a MEOSZ javaslatára már bekerült az említett kollégiumok megteremtésének a lehetősége, a konkrét lépéseket azonban nem látni. Ezért a MEOSZ ismételten arra kéri kormányt tegyen mielőbb lépéseket a probléma megoldására, az akadálymentes kollégiumok kialakításra. Ellenkező esetben hiába teljesítik sikerrel a felvételi követelményeket a mozgássérült fiatalok, lehetetlen az iskolák közelében az érintetteknek megfelelő szállást találniuk.

Hozzátették: elfogadhatatlan, hogy ma Magyarországon egy jó képességű, súlyosan fogyatékos fiatal csak azért ne tudjon továbbtanulni, mert nem állnak rendelkezésére a tanulását segítő szolgáltatások és az akadálymentes szállás. A magyar államot hazai és nemzetközi jogszabályok, egyezmények kötelezik arra, hogy a fogyatékos emberek oktatását másokkal egyenlő módon biztosítsa, ennek azonban nem tesz eleget. Jól mutatják ezt a legutóbbi népszámlálási adatok is: míg a 15 éves és idősebb teljes népesség 17 százaléka rendelkezik felsőfokú végzettséggel, addig a mozgássérült emberek mindössze 9 százaléka mondhatja el ugyanezt magáról.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.