Nincs ítélet Lázár londoni kalandjáról

Ismét elhalasztotta a tárgyalást a bíróság szerdán a Lázár János londoni utazása kapcsán közérdekű adatok nyilvánossága miatt indított perben.

Pethő András, az Origo korábbi újságírójaként nyújtott be keresetet, hogy kiderüljön: a Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban, még államtitkárként miért utazott Angliába. Az út kapcsán a Miniszterelnökség azt közölte, erről a kiküldetésről létezik egy titkos irat, és az ítélethozatal előtt arról kellene dönteni, a bíró egyáltalán megismerheti-e a dokumentumot. A tárca szerint csak azt követően lehet majd határozni arról, mi hozható belőle nyilvánosságra. Az iratokba a bíró a hatályos szabályozás alapján jogosult lenne betekinteni, de erre többszöri kérése ellenére sem kapott lehetőséget.

Az Alkotmánybíróság döntése alapján viszont május végéig törvényt kell alkotni arról, mik azok a közérdekű adatok, amelyeknél kevés arra hivatkozni, hogy titkos információról van szó. Ilyen esetekben biztosítani kellene a minősítés felülvizsgálatának lehetőségét. A bíróság erre is tekintettel volt, amikor a következő tárgyalást július 1-jére tűzte ki, és akkor várhatóan ítéletet hirdet.

Lázár másik két hasonló útja kapcsán viszont már született jogerős verdikt, amit a felek szerdán hivatalosan kézhez kaptak. A Miniszterelnökségnek tehát két héten belül ki kell adnia a kért adatokat, nyilatkoznia kell arról, Lázár Svájcban, illetve Olaszországban hol szállt meg, mennyit költött, és az utak milyen közfeladat ellátásához kapcsolódtak. A másik lehetőség: felülvizsgálati kérelmet nyújtanak be a Kúriához, kezdeményezve, hogy az ítélet végrehajtását függesszék fel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.