galéria megtekintése

Nincs háziorvosa félmillió magyarnak

13 komment


Danó Anna

Az elmúlt hét évben drasztikusan nőtt azok száma, akik kiszorulnak az orvosi ellátásból, mert az túl drága, vagy túl messze van számukra, vagy rákerültek ugyan a várólistára de beutalót már nem kaptak a beavatkozásra– derül ki egy kutatásból. A lakosság öt százalékának háziorvosa sincs.

A Kecskemét melletti tanyán élő férfit április végén hasi panaszai miatt küldte háziorvosa a megyei kórházba CT-vizsgálatra. A háztáji gazdálkodásból élő embernek azonban már az is nehézséget okozott, hogy időpontot kérjen. A család egyetlen mobiltelefonján hónapok óta csak néhány száz forintnyi lebeszélhető egység volt, s most ennek az összegnek a fele is arra ment el, hogy a központ kapcsolja a megyei kórház diszpécserét, akitől végül augusztus végére kapott előjegyzést. Csakhogy május elején már a talicskát sem tudta megmozdítani, annyira legyengült, végül távoli rokona segítette ki néhány tízezer forinttal, hogy soron kívül elvégezzék a CT-vizsgálatot. A háziorvos a lelet alapján még egy MR-t is előírt a számára, de a férfi úgy látja, arra már szinte esélye sincs. Újabb soron kívüli vizsgálatra biztosan nem, de még a buszra se futná a városig. Azt mondja, talán két hét múlva lesz annyi pénze, hogy megint eljusson a háziorvosig. Kér majd receptet erősebb gyógyszerre. Bár az sem biztos, hogy azt ki tudja majd váltani.

Bizonyos szempontból a férfi még szerencsésnek is mondható: őt legalább látta a háziorvos. A lakosság öt százalékának viszont már saját háziorvosa sincs, s az üres praxisok száma egyre nő. Idén áprilisban már mintegy 260 olyan körzet volt, ahol legalább fél éve nem dolgozott állandó orvos. A legtöbb ilyen praxis éppen a legszegényebb régiókban található.

A Political Capital (PC) legújabb kutatásából, amely a Friedrich Ebert Alapítvány támogatásával készült, kiderül, hogy bár az egészségügy romló helyzete az egyik legsúlyosabb politikai kérdés Magyarországon, a szegények kiszorulását az ellátásból az elmúlt évek alatt sem sikerült lassítani.

 
Lassan kiváltságosnak számít az, akinek van háziorvosa Fotó: Földi D. Attila
Földi D. Attila / Népszabadság

Az Eurostat adatai szerint a szegénységgel és a társadalmi kirekesztődéssel kapcsolatos mutatók 2009-től romlottak Magyarországon. Ez az egészségügyben egyebek mellett azt jelenti, hogy egyre többen vannak olyanok, akik nem jutottak ellátáshoz, mert az túl drága vagy elérhetetlen számukra. A legmeglepőbb, hogy 2012-ig minden jövedelmi osztályban nőtt az ellátásból kiszorultak száma. Azóta már csak a legszegényebb ötödnél romlik a helyzet, de náluk egyre inkább.

A hazai egészségügyben mind nagyobb teher hárul a családokra. A WHO adatai szerint 2014-ben az összes egészségügyi kiadás bő harmadát már a háztartások fizették. Ennek nagyobb része a gyógyszerek térítési díja, a második legjelentősebb összeg az, amit szakorvosokra költenek az emberek. Ez a tétel mostanra meghaladja az évi 200 milliárd forintot, miközben az állam ugyanerre a szolgáltatásra 275 milliárdot költ.

Aki pedig jobb minőségű és soron kívüli ellátást is szeretne, annak igénybe kell vennie a kapcsolati vagy egyéb korrupciós csatornákat is. Az Európai Bizottság 2013-ban megjelent tanulmánya szerint a hálapénz szerepe az elmúlt húsz évben nem változott jelentősen Magyarországon. Az orvoslátogatások ötödében történik „informális fizetés”, a kórházi kezeléseknél pedig ez az arány már 44 százalékos.

A szegénység csak az egyik korlátja a hozzáférésnek, ha valaki emellett még idős vagy fogyatékos, további akadályokat kell leküzdenie, hogy eljusson az orvoshoz. Négy évvel ezelőtt a Népszava újságírója követte nyomon annak az értelmi fogyatékos fogbeteg kislánynak az ügyét, akit egyetlen szakorvos sem akart ellátni, mert már ahhoz is el kellett volna altatni, hogy megvizsgálják. A gyerek ellátását végül egy német üzletember fizette ki egy magánrendelőben.

Arról pedig a mostani tanulmányt bemutató konferencián Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász beszélt, hogy egy tolókocsival közlekedő nőnek ma Magyarországon esélye sincs emlőszűrésre elmenni. Az ő ellátásukhoz ugyanis sem eszköze, sem szakértelme nincs a rendszernek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.