galéria megtekintése

Nincs határa a szigornak

Az uniós tagállamok belügyminisztereinek keddi tanácskozásán ­szóba került, hogy az idegenrendészeti őrizet visszaállításával lehetne megfékezni a menekültáradatot, amely egyre súlyosabban ­érinti Olaszországot és Görögországot. Bár Magyarország koránt sincs hasonló nyomásnak kitéve, valószínű, hogy az Orbán-kormány is a radikális megoldásokat részesíti előnyben.

A keddi nap szomorú krónikájából talán az olasz rendőrség akciója marad meg leginkább tudatunkban: hatalmas tusakodás után szállították el ugyanis az olasz–francia határ mentén fekvő Ventimigliából a napok óta ott táborozó migránsok egy részét. Közben drámai képsorok látnak napvilágot a török határt – sokszor kisgyerekekkel a karjukon – ostromló szír menekültek tragédiájáról is. Ezalatt Luxembourgban az uniós belügyminiszterek arról tanácskoztak, hogy mit kell tenni a helyzet kezelésére.

Olasz rendőrök próbálnak elrángatni a francia határtól egy afrikai menekültet
Eric Gaillard / Reuters

A tárcavezetők azt az elképzelést vitatták volna meg, amely az EU-ba érkező menekülteket az egyes tagállamok lélekszáma és gazdasági ereje szerint osztaná szét. Az Orbán-kormány már több ízben elfogadhatatlannak nevezte az elképzelést, amely szerint Magyarországnak valamivel több mint 300 bevándorlót kell fogadnia. Valójában a tárgyalások most inkább arról folytak, hogyan lehetne mérsékelni a menekültáradatot.

 

Pintér Sándor belügyminiszter egyrészt szövetségeseket keresett radikálisan fellépő kormánya számára, másrészt igyekezett felmérni „a közhangulatot", felmérni, mekkora a mozgástér, milyen intézkedések bevezetését fogadná még el Brüsszel.

Úgy tudni, Luxembourgban szóba került annak a korábbi gyakorlatnak a felelevenítése, amelynek kere­tében a személyazonosságuk tisztázásáig nem kellett nyílt intézményekben elhelyezni a menedéket kérőket, amelyekből bármikor eltűnhetnek. Ehelyett mód volt a szaknyelven idegenrendészeti őrizetnek nevezett fogva tartásra. Ezt Magyarországon épp Brüsszel nyomására szüntették meg. Úgy tudjuk, téma volt továbbá az is, miként lehet megakadályozni, hogy az illegális migránsokkal terroristák is beszivárogjanak az EU-ba.

A belügyminiszterek ­javaslatait hamarosan megkapják a kormányok. Azt nem tudni, hogy az ötletekből mikor lesz valamennyi tagállamra kötelező iránymutatás. Úgy tűnik ugyanis, hogy a legnagyobb nyomás alatt álló országok – például Olaszország és Görögország – nem akarják megvárni, amíg a brüsszeli bürokrácia „kiizzadja" a maga kompromisszumos javaslatait. A helyzet ugyanis elmérgesedett: Olaszország már a tanácskozás előtt jelezte, hogy ha igen rövid időn belül nem lesz uniós szintű megállapodás, egyszerűen továbbengedi a jellemzően az olasz partokra érkező afrikaiakat. Franciaország, Ausztria és Svájc viszont lezárta a határait, a menedékkérőket visszaküldik Itáliába.

Bár Magyarország nem tartozik a különösebb nyomás alatt álló tagállamok közé, Orbán Viktor – belpolitikai megfontolásokból – kommunikációs témává tette a menekültügyet, s határozott lépéseket ígért. Kedden már az a szóbeszéd járta Budapesten, hogy a kormány ma hajnalban lezárattatja a rendőrséggel a magyar–szerb határt. Belügyi források ezt kategorikusan cáfolták, miként azt is, hogy Pintér Sándor hazatérése után a kormány akár már ma dönthet bizonyos szigorításokról, például az idegenrendészeti őrizet visszaállításáról.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.