Nincs garancia hülye gyerek ellen

Egyre szerteágazóbb következményei vannak a nyári fonyódligeti gólyatáborban elkövetett nemi erőszaknak: miközben a történtek nyomán újabb esetre is fény derült, mind súlyosabb retorziókról születnek döntések. Minderről Körösparti Pétert, a HÖOK elnökét kérdeztük.

– A gólyatáborokban történtek nyomán vizsgálatok sora indult, hökvezetők mondtak le, az ELTE jogi karának dékánja pedig már arról is döntött, hogy a jövőben nem engedélyezi a kari gólyatáborok megszervezését. Egyetért a dékán döntésével?

– Első pillantásra érthetőnek tűnik a dékán reakciója, hiszen valóban megdöbbentő, elfogadhatatlan az, ami a fonyódligeti táborban történt. A döntés indokoltságát látszik alátámasztani az is, hogy az Index fényt derített egy másik, tavaly rendezett gólyatáborban elkövetett nemi erőszakra is. Ráadásul ott vannak még azok a vállalhatatlan, obszcén dalok, amiket a gólyákkal énekeltettek. Ezzel együtt a dékán döntése több szempontból is tévesnek, de legalábbis elhamarkodottnak tűnik. Ha szabad egy hasonlattal élni: attól, hogy egy-egy televízió elromlik, még egyáltalán nem biztos, hogy az ország összes készülékét ki kell dobni az ablakon. A döntés előtt érdemes lett volna talán megvárni, hogy az oktatási ombudsman befejezze a gólyatáborok általános, országos vizsgálatát. Meggyőződésem egyébként, hogy ennek a vizsgálatnak az eredménye igazolja majd, a gólyatáborok többségében semmi olyan nem történik, ami ne lenne megengedhető. És nem szabad megfeledkezni arról sem: attól, hogy a gólyatáborokat betiltják, sajnos még nem biztos, hogy sikerül minden lányt megóvni az erőszakos, aberrált férfiaktól.

Körösparti Péter
Körösparti Péter
Móricz-Sabján Simon

– A tiltás úgy is értelmezhető: végképp odalett a hallgatói önkormányzatok iránti bizalom. Különösen azok után, hogy tavaly kiderült, volt olyan hök, amely a külsejük és a politikai nézeteik szerint listázta a gólyákat, ráadásul a szervezetek gazdálkodását rendre kritikák érik.

– Egyáltalán nem gondolom és nem tapasztalom azt, hogy megingott volna a hallgatói önkormányzatok iránti bizalom. Ezek az esetek ugyanis nem rendszerhibák miatt történhettek meg. A gólyatáborok ügye, a listázás, valamint a pénzügyeket ért, meggyőződésem szerint alaptalan bírálatok nem összetartozó, hanem egymástól élesen, minden téren elkülönülő, ráadásul szinte megelőzhetetlen esetek. Nagyon leegyszerűsítve: a hallgatói önkormányzatoknál emberek dolgoznak, így pedig nincs garancia arra, hogy a sok tisztességes hallgató mellett ne bukkanhatna fel lányokat a megjelenésük alapján minősítő hülye gyerek, túlbuzgó pártszimpatizáns vagy akár erőszakos férfi.

– Az Index által feltárt tavalyi gólyatábori erőszakról az érintett hök több vezetője is tudott. Ott nem volt egyetlen tisztességes hallgató sem?

– Magam is megdöbbentem, amikor ez kiderült, hiszen irtózatos közönyről árulkodik a hallgatók tétlensége. Még akkor is, ha tudom, rendkívül nehéz ilyen esetekben helyesen dönteni, és kiszűrni: pletykáról vagy valóban megtörtént esetről van-e szó. Ezzel együtt egyfajta vészjelzésként is felfoghatjuk ezt. Súlyos társadalmi problémákról árulkodik az, ha már a leendő értelmiségieket, a fiatal egyetemistákat is ekkora közöny jellemzi.

Ugródeszka a politikába

Számtalan bírálat érte a hallgatói önkormányzatokat és azok egyes vezetőit, amiért a politikusi pályára készülők egyfajta ugródeszkaként használhatták fel a hököt. Tagja volt hallgatói érdekképviseletnek mások mellett Gál András Levente, aki a második Orbán-kormányban államtitkár és kormánybiztos is lett, Szabó László, aki a Bokros-féle tandíj elleni tüntetések szervezője, majd az első Orbán-kormány helyettes államtitkára lett, vagy épp Garamhegyi Ábel, aki Kóka János miniszter mellett töltött be államtitkári pozíciót. Minderről Körösparti Péter HÖOK-elnök úgy vélekedett: ez nemhogy kifogásolható lenne, teljesen normális folyamat, hiszen nyilvánvalóan az lesz höknek a tagja, vezetője, majd később esetleg politikus, aki az átlagosnál nagyobb késztetést érez közösségek képviseletére. (B. A.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.